2023.08.08. 17:30:00 8234 281

Guggolj! De nem mindegy, hogy miként!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A guggolás, mint hatékony edzésforma helyes technikája azért fontos, mert megelőzheti az esetleges sérüléseket. A testmozgás lényege pedig az, hogy az ízületek és az izmok egészségesebbek legyenek, ráadásul egy-egy sérülés fájdalmasan gyógyuló vagy maradandó hatású is lehet!

Guggolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Guggolás

A guggolás során gyakran véthető hibák közé tartozik a térd csúszása, a gerinc és a csípő helytelen tartása. Ezeket a hibákat viszonylag könnyen lehet korrigálni a megfelelő testtartás megismerésével és a megfelelő taktikai javítások elvégzésével; de a legjobb az, ha már helyesen tanuljuk meg az alapokat.

Mivel minden egyes ember testalkata és fizikai állapota más és más, így a guggolás mélysége és intenzitása mindenképpen személyre szabott. Amennyiben kezdetben nem sikerül az elvárt mélységig guggolni, ne adjuk fel! Ahogy erősödik és rugalmasodik a testünk, úgy lesz egyre könnyebben és szebben kivitelezhető a gyakorlat.
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy el tudjuk végezni helyes technikát, érdemes személyi edzővel vagy tapasztalt szakemberrel konzultálni, hogy elkerülhessük a sérüléseket.

Az alapos bemelegítés és nyújtás, valamint a megfelelő testtartás és technika nagyban hozzájárulhat a sikeres és biztonságos guggoláshoz. Röviden nézzük is meg, hogy miként kellene kiviteleznünk az alapgyakorlatot!

A guggolás helyes formája

Vegyük fel a kiinduló állást, azaz álljunk egyenesen, a lábfejeket rakjuk a talajon vállszélességnyi távolságra egymástól, úgy, hogy a testsúly mindkét lábon egyformán legyen elosztva.
A lábfejek egy kissé elfordulhatnak kifelé, ha egyenesen előre nézve kényelmetlen a guggolás. A térdeink kövessék a lábfejek irányát, semmiképpen se mozduljanak el befelé vagy kifelé a guggolás során. A másik nagyon fontos rész, hogy a gerincünket is tartsuk egyenesen, miközben a vállakat hátrafelé és lefelé húzzuk. A fejünk nézzen előre, azaz az állunk legyen párhuzamos a talajjal. A legjobb, ha az alapállást tükrös falfelület mellett begyakoroljuk.

Maga a guggolás a térdek és a csípő egyidejű hajlítsával történjen. Lassan és fókuszálva mozdítsuk lefelé a súlypontunkat, miközben a súly a sarkainkon összpontosul. Amennyiben a gyakorlat közben előre billenünk, érdemes a sarkak alá egy laposabb éket tenni.
Nem szükséges túl mélyre guggolni - főleg a kezdeti időben, hiszen, ahogy erősödünk és magabiztosabban tudjuk kivitelezni a helyes technikát, úgy fog lassacskán egyre mélyülni a guggolás is. Amikor felállunk a guggolásból, tartsuk a hát, a comb és a fenék izmait feszesen, így nem fogjuk megerőltetni a hátunkat sem.

A gyakorlathoz megfelelő légzéstechnika is párosul: A belégzéskor guggolj le, míg a felegyenesedéskor lélegezz ki, a légzésed pedig az ismétlésszám és az erőfeszítés növelésekor is maradjon egyenletes! Az elején csak saját testsúlyos guggolásokat végezzünk, majd fokozatosan növelhető a súly és az intenzitás.

Kevesen járnak utána, de a guggolásnak is rengeteg fajtája van, pl. magas súlypontú guggolás, alacsony súlypontú guggolás, elöl / front guggolás, kehely guggolás, bolgár guggolás és egylábas guggolás. Mindegyik guggolási formának megvannak az előnyei, hogy melyiket válasszuk, az az egyéni céloktól, a fizikai képességektől és a testalkattól függenek.
A helyes guggolási technika változatlanul fontos mindegyik féle guggoláskor, hiszen a megfelelő testtartás és edzési módszer kiválasztása a hatékony és biztonságos edzés kulcsa!

Forrás: www.quickanddirtytips.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.