2015.07.07. 10:00:00 10760 260

Fúj! Mi úszkál a medence vizében?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„Nyár van, olvad a málna a számban” és Te meg a strandon, a hűsítő vizű medencében, többed magaddal. Hiszen jó meleg van, mindenki, aki teheti a strandon tartózkodik. Ahol remélhetőleg rendszeresen ellenőrzik a vízminőséget, és tisztítják, cserélik azt. De jaj, mi úszik ott.... Csak nem?

Medence - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Medence

A klór nem véd meg minden bacitól

Sokan azt gondolják, hogy a klór miatt pirosodik ki a szemük és néha a bőrük is a medencében, de sajnos ez nem így van. Az igazi ok, a klór és a vizelet valamint a többi szennyeződés keveredése, amit mi viszünk be a medencébe. A klór ugyanis próbálja leküzdeni a bacikat, de miközben ezt teszi, egyre kevesebb marad a vízben.

A kutatások szerint egy átlagos ember ezt cipeli magával a medencébe:

  • 0,14 g fekália
  • 3-6 dl izzadtság
  • egy csészényi vizelet
  • milliónyi baktérium a bőrről

„A gyerekek átlagosan 10 g fekáliát pottyanthatnak a vízbe.” - állította a webmd.com-nak Michele Hlavsa, a Biztonságos Úszás Program egyik vezetője.

Ezenkívül a medencékben olyan fertőző betegségek is megbújhatnak, mint a nurovírus (gyomor- és bélhurut), az E.coli fertőzés (vastagbélgyulladás), legionella (tüdőgyulladás egyik típusa). A klór elpusztítja ezeket a vírusokat is, de abban az időintervallumban, amíg nem hatott rájuk a klór benyelhetjük őket a vízzel és egy kis mennyiség is beteggé tehet minket.

A cryptosporidium parazita azonban túléli a klórt is, és hetekre taccsra vághat (hasmenést okoz), ha megfertőződsz vele.

Mit tehetünk?

Nyár van, nyilván szeretnénk megbízni a vizek jó minőségében, és szeretnénk felhőtlenül élvezni az itt eltöltött időt. A strandokra szigorú előírások vonatkoznak a víz minőségével kapcsolatban, melyet a jó hírük érdekében bizonyára be is tartanak. Ebben például megbízhatsz. De ha gyanakvó természet lennél, vásárolhatsz a klór kimutatására alkalmas eszközt. Ugyanis ha túl sok a baktérium a vízben, a klór szintje lecsökken.

A medencék fertőtlenítésére használható anyagokról minisztériumi rendelet szól, a határértékekről itt tájékozódhatsz.

A legtöbbet azonban mi, fürdőzők tehetjük, hogy megvédjük magunkat a baciktól, hiszen mi szállítjuk azokat a medencébe... A következő dolgokra figyelj:

  • Zuhanyozz le, mielőtt a medencében megmártózol.
  • Reméltük, hogy ilyet nem kell leírnunk, de a kutatási eredmények mást mutatnak ezért: ne a medencében végezd a dolgod, hanem a mosdóban, és ügyelj arra, hogy a gyermeked is így tegyen.
  • Az úszópelust is ellenőrizd rendszeresen és a medencétől távol cseréld ki.
  • Ha beteg vagy, ne menj bele a vízbe!
  • Vigyázz, hogy ne nyelj le medencevizet!
  • Inkább a hideg vizes medencéket válaszd, a meleg vízben gyorsabban szaporodnak a bacik.
  • Ne vigyél ételt a medencébe és közelébe.
  • A nők töröljék magukat szárazra és lehetőség szerint cseréljenek fürdőruhát is.

Tehát ha azt gondolod, hogy a finom és hűsítő medence a legjobb választás, és ott nem érhet semmi baj, elvégre klórral fertőtlenítik, gondold át újra, és vigyázz Te is a strandok tisztaságára!

Forrás: webmd.com cikke alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...