2015.12.04. 15:06:24 52005 490

Főfogások karácsonyra az egyszerűség jegyében!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több húsos receptet is kaptunk, amelyek nem a klasszikus halas vagy töltött káposztás fogások, viszont nagyon ízletesek és egyszerű az elkészítésük, így akkor is bátran belevághattok, ha nagyobb vendégsereget vártok! Ha Neked is van egy finom karácsonyi főfogásod, amelynek a receptjét szívesen megosztanád, küldd azt a recept@proaktivdirekt.com e-mail címre!

Esperes | Fotó: Tóth Ervin - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Esperes | Fotó: Tóth Ervin

Esperes Tóth Ervintől

Hozzávalók 8 főre:

  • 1 kiló darált sertéshús
  • 20 szelet szeletelt bacon szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma ízlés szerint
  • 2 tojás
  • 4-5 tojásnagyságú burgonya
  • Só, bors, vegeta, csipet őrölt kömény,pirospaprika

A darált húsba beleteszem a két tojást, az előre üvegesre pirított apróra vágott vöröshagymát, só, bors, (erősen borsozva szeretem), vegeta, fél mokkáskanál őrölt kömény, 2 kávéskanál pirospaprika, majd jól összekeverem. 

Hajába megfőzöm a burgonyát, majd megpucolom. Még melegen összenyomom úgy, hogy pici apró darabkák is maradjanak benne, ne legyen pépes nagyon. Hozzá keverem a húshoz.

A bacon szalonnát szeletenként teszem az asztalra, és olyan fasírt nagyságú tojás alakú gombócokat gyúrok a húsból, majd ráteszem a vékony baconszalonnára és enyhén spirál alakban felhengergetem a húsgombócra. Így teljesen betakarja a szalonna a húst, mint az esperest a csuhája. Egy sütőbe,(teflon, vagy kerámia, vagy sütőpapír) kevés zsírt kenek, vagy enyhén beolajozom és két sorban egymás mellé rakva olyan 180 -200 fokon pirosra sütöm. Majonézes zöldborsót, kukoricás zöldborsót eszünk mellé. 

Hentes szelet Sztupovszki Lászlónétól

  1. A szükséges mennyiségű csirkemellet vagy karajt kiklopfoljuk.

  2. Egy tepsit zsiradékkal kikenünk. 

  3. A szelethúsok egyik oldalát enyhén megsózzuk, majd tejföllel egyenletesen jól bekenjük és a tejfölös felével lefelé a kikent tepsibe rakjuk, közvetlenül egymás mellé, ne legyen köztük távolság.

  4. A húsok felső felét ismét enyhén megsózzuk, tejföllel átkenjük majd kézzel szórunk rá először borsot majd piros paprikát, úgy hogy minden szeleten legyen bors is paprika is, de maradjon rajta olyan rész is, ahol csak a tejföl látszik. 

  5. Alufóliával letakarjuk, 180 fokon kb. fél óráig sütjük, majd a fóliát levéve sütjük tovább, hogy a tejföl kissé megpiruljon a tetején. 

  6. Spagettivel vagy krumplipürével tálaljuk, tetejét a visszamaradt tejfölös szafttal meglocsolva. 

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!