2024.03.26. 12:58:13 5323 215

Étkezési zavarok és tüneteik
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az étkezési zavarok olyan súlyos mentális egészségügyi problémák, amelyek a táplálkozással és testsúllyal kapcsolatosak, és jelentős hatást gyakorolnak az egyén fizikai és lelki jóllétére. Az étkezéssel kapcsolatos problémák felismerése és kezelése kulcsfontosságú az egészség megőrzése érdekében.

Étkezési zavar Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Étkezési zavar Fotó:123rf.hu

Az étkezési zavarok nagyban befolyásolják az érintett személy életét, és fontos, hogy megfelelő segítséget és támogatást kapjanak ők és családtagjaik. Az időben történő felismerés és a megfelelő kezelési terv kidolgozása kulcsfontosságú a betegség hatékony kezelésében és az egészségi állapot helyreállításában. A szakemberrel való együttműködés, a pszichoterápia és más terápiás módszerek segíthetnek az étkezési rendellenességek kezelésében és az érintettek gyógyulásában.

Anorexia nervosa

Az anorexia nervosa során az egyén folyamatosan az alacsony testsúly elérésére és fenntartására törekszik, gyakran az ételbevitel korlátozásával és túlzott testmozgással. Elsőként azzal szembesülhetünk, hogy a beteg túlzottan fél az elhízástól. A betegség szélsőséges testsúlycsökkenést, kimerültséget, szívproblémákat és egyéb egészségügyi gondokat okozhat. Kezelése azonnali szakemberi segítséget igényel.

Bulimia nervosa

A bulimia nervosa során az egyén rendszeresen visszatérő, kontrollálatlan falási rohamokat él át, amelyeket önhánytatás, hashajtók szedése vagy túlzott testmozgás követ. Ez az étkezési rendellenesség súlyos fizikai és mentális egészségügyi problémákat okozhat, például fogzománc károsodást, gyomorproblémákat és depressziót.

Binge-eating disorder (falászavar)

A falásroham zavar során az egyén ismétlődő, kontrollálhatatlan étkezési epizódokat él át, amelyeket általában étkezési megkötések vagy önhánytatás nem követ. Ez az étkezési rendellenesség túlzott súlygyarapodáshoz, elhízáshoz és számos egészségügyi problémához vezethet. Bár nem tartozik a pszichiátriai zavarok közé, fontos az időben történő felismerése és a megfelelő kezelési terv kidolgozása. A hagyományos étkezési zavarokkal ellentétben, a falászavar többnyire nem fiatalon, hanem 40-50 éves korban jelentkezik.

Orthorexia nervosa

Az orthorexia nervosa során az egyén túlzottan foglalkozik az egészséges étkezés koncepciójával, és az étkezés iránti túlzott figyelem, kontroll és megszállottság jellemzi. Ez az étkezési rendellenesség szociális elszigetelődéshez, tápanyaghiányhoz és más mentális egészségügyi problémákhoz vezethet. Kialakulásának valószínűleg a legjelentősebb oka a saját test egészségi állapotának helytelen megítélése. Magasabban képzett embereket érint leginkább.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.