2022.03.29. 17:20:00 10170 272

Egy egyszerűségében különleges étel: egészben sült zeller
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kiadós ételre vágysz egy finom szósszal? Használd ki a még hűvös estéket, és kapcsold be a sütőt pár órára. A sült zöldséget fogyaszthatod önmagában is, de sültek mellé is kiváló!

Zeller - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zeller

Amennyiben önmagában zöldséges különlegességként kívánod tálalni, készíts hozzá egy finom gombából készülő mártást!

Egészben sült zeller gombás mártással

Hozzávalók:

1 közepes zeller
2 gerezd fokhagyma
1-2 ek. olívaolaj
néhány ág friss kakukkfű
1 tk. őrölt kurkuma
só és bors

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 C fokra, légkeveréssel módon. Mosd meg és dörzsöld meg jól a zellert. Éles késsel szurkáld meg a gumót, körülbelül egy centiméter mélyen. Helyezd a zellert egy tepsire. Egy kis tálban keverd össze a fokhagymát, az olívaolajat, a kakukkfüvet, a kurkumát, majd fűszerezd sóval és borssal. Kend be a zellert az olajos keverékkel. Tedd be a sütőbe és süsd körülbelül két és fél órán keresztül. Időnként kanalazd rá vissza a tepsire folyó levet. Ha a zeller aranybarnára sült, vegyük ki a sütőből, és tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.

A mártáshoz:

olívaolaj
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
250 gr szeletelt gomba
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
500-750 ml zöldségalaplé
2 ek. friss kakukkfű, apróra vágva
1 és fél ek. friss, apróra vágott rozmaring
néhány friss zsályalevél
2-4 ek. instant élesztő
1 ek. dijoni mustár
1 ek. sherry vagy fehérborecet
2 ek. szójaszósz
2 ek. liszt
65 ml cukrozatlan növényi tej
só és bors

Elkészítés:

Csorgass egy evőkanál olajat egy nagy serpenyőbe, és kezdd el pirítani a hagymát, míg üveges nem lesz. Ekkor add hozzá a gombát és a fokhagymát, és pirítsd tovább néhány percig, majd adj hozzá kb. 500 ml alaplevet a kakukkfűvel, a rozmaringgal és a zsályával. Enyhén forrald fel, majd állítsd alacsonyabb fokozatra.

Add hozzá az élesztőt, a mustárt, az ecetet, a szójaszószt, a lisztet és a növényi tejet, valamint fűszerezd ízlés szerint. Lassan kevergesd alacsony lángon amíg a folyadék besűrűsödik. A tűzhely lekapcsolása után merd ki a gombás keverék egyharmadát, és tedd félre. A maradék szószt egy botmixerrel turmixold simára, majd a félretett gombát ebbe visszaöntve tegyük vissza egy rövid időre a gázra.

Tálaláskor helyezd a zellert egészben egy tálra és vágj egy keresztet a tetejére, hogy kissé szétnyíljon, majd öntsd rá a mártást. Friss citromlevet csorgatva tovább fokozhatod az ízeket.

Forrás: www.independent.co.uk

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...