2021.05.26. 10:00:00 7493 240

Csak csínján a tűző nappal, mert megvannak a veszélyei: Röviden a hiperpigmentációról!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy-egy melegebb nyári szezon után erőteljesebben támadhatnak bőrünkön a szeplők, a napfoltok és az egyéb bőrelszíneződések. Míg az apró szeplők bájosak lehetnek az orrnyergünkön és az orcán, addig vannak kevésbé előnyös elváltozások, amiket jobb elkerülni.

Napozás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Napozás

Az emberi bőr különféle tónusainak sokszínűségéért a melanin mennyisége a felelős, amely bőrünk felső rétegében termelődik a melanocita nevű sejtjeinkben. Ez a napsütés káros hatásai - az ultraibolya sugárzás - elleni védelmünk egyik fő formája.

A bőrben is található melanin (sötét színű pigmentek) típusai

Az eumelanin (barna és fekete):

A pigmentáltabb, azaz sötétebb bőr kevésbé hajlamos a leégésre és a bőrrákra, mivel eumelanin tartalma megvédi azt, ráadásul kevésbé öregszik olyan gyorsan miatta a bőr, mint akiknek jóval kevesebb van belőle.

A feomelanin (vöröses/sárgás piros):

Mindegyik bőrtípusban megtalálható, de a szép, világos bőrűeknél kimagaslóan nagy az a aránya. Sajnos az UV-sugarakkal szemben növelheti a bőr érzékenységét, emiatt pirulnak meg nagyon hamar a nagyon fehér bőrűek.

Mi a hiperpigmentáció és mi okozza?

Előfordulhat, hogy a pigmenttermelő melanociták különféle tényezők hatására túl sok melanint termelnek:

  • Napsugárzás: A bőrt leégéstől óvó melanin túltermelése napfoltokat okozhat. Az életkor előrehaladtával megjelenő barnás foltoknak ugyancsak a napon töltött időhöz van közük, téves következtetések vonhatók le az elterjedt “öregségi folt” elnevezésből.
  • Hőhatás: Forró gőztől, de akár kandalló mellett ülve is beindulhat a túlzott pigmenttermelés a hőtől való sérülés hatásaként.
  • Mesterséges fény: A látható fény - a villanykörte, a mobiltelefonok és egyéb kijelzők fényei - egyes (általában sötétebb bőrtónussal rendelkező) embereknél meglepő módon, de kiválthatnak hiperpigmentációt.
  • Pattanások: A meggyógyult pattanások helyén keletkező sötétebb bőrfoltok a bőr elszenvedett traumáinak lassan múló nyomai. A jelenséget gyulladás utáni hiperpigmentációnak hívják.
  • Hormonális változások: Az ösztrogénszint növekedése - jellemzően várandósság alatt - az arcon megjelenő foltokat eredményezhet. Nem meglepően ez a fajta hiperpigmentáció is a sötétebb bőrszínnel rendelkezők sajátossága, amit a napsugárzás még tovább súlyosbíthat.

Ellenszer: A megelőzés

Bizonyos krémek és kozmetológiai kezelések képesek halványítani a kellemetlen foltokon, azonban nagyon alaposan körül kell járni a hatóanyagokat, mivel mellékhatásokkal járhat az alkalmazásuk.
A fényvédő krémek szükségességét nem győzzük hangsúlyozni! Az előzőek tükrében látható, hogy a napsugárzás nem csak a kollagéntermelésünkre van káros hatással.

Tippünk: A titán-dioxidot vagy cink-oxidot is tartalmazó ásványok fényvédők a természetes és a mesterséges fény nem kívánt hatásai ellen is védelmet nyújtanak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...