2023.07.16. 17:47:12 8815 302

Az ízületi fájdalom leggyakoribb természetes enyhítői
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Single Care legfrissebb, orvosilag felülvizsgált kutatása szerint a felnőttek közel negyedénél kimutatható valamilyen ízületi fájdalom. A Clinics in Geriatric Medicine egy korábbi kimutatása pedig arról tájékoztat, hogy az ízületi porckopás (szaknyelven az osteoarthritis, OA) az egyik leggyakoribb egészségi problémának minősül. Mindemellett az is megjegyezendő, hogy az ízületi fájdalommal élők több mint 60%-a nő. Globális szinten a 40 évnél idősebb felnőttek 22%-ának van térdízületi gyulladása; a Healio nevű orvosi folyóiratból kiderül, hogy világszerte közel 42 millió embernek van köszvénye.

Ízületek fájdalma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ízületek fájdalma

A(z ízületi) fájdalom az élet minden területére hatással van

Az ízületi károsodások által okozott fájdalom gyakran rendkívüli módon megnehezíti az ezzel küzdők mindennapi életét. Az ízületi érintettségből adódó fájdalomtípusok leggyakrabban a térd, váll, csípő, láb (ezen belül pedig leginkább a boka és a lábujjak), a kéz és könyök, valamint a nyak területére vonatkoztathatók. A fájdalom erőteljes akadályokat gördíthet a mozgás és a legkedvesebb tevékenységek végzése útjába. Előfordulhat az is, hogy az észlelt fájdalom nem korlátozódik egyetlen ízületre – mely önmagában is elég kellemetlen tud lenni –, hanem egyszerre több helyen kifejtheti a hatását. Így például a csípőben és térdben.

Lehetséges természetes megoldások

A világszerte elismert Mayo Clinic hivatalos oldalán az érdeklődők az ízületi fájdalom kezelése kapcsán is kaphatnak hasznos útmutatásokat. A modern orvostudományban manapság egyre több helyen megfigyelhetjük a természetes megoldások iránti nyitottságot, a holisztikus gyógyászat felé irányulást. Éppen ezért nem meglepő, hogy a Mayo szakemberei ugyancsak hangsúlyozzák a fizikai és érzelmi integrációt (összekapcsolás) az ízületi panaszok kezelése érdekében. Vitathatatlan tény, hogy a gyulladásos fájdalom nagymértékben rányomja a bélyegét az érintettek hangulatára. Fontos azonban figyelnünk arra is, hogy ne engedjük eluralkodni rajtunk ezeket a csüggedésre sarkalló gondolatáramokat, mivel ez akár a probléma súlyosbodását is előidézheti.

Mi lehet a megoldás?

Első nekifutásként próbáljunk megszabadulni az önpusztító gondolatoktól. Ha ez egyedül nem megy, úgy akár egy kognitív viselkedésterápia formájában, szakember segítségével, ahol megfelelő (verbális és mentális) eszközökre tehetünk szert a problémáink leküzdése érdekében.

Ehhez hasonló alternatív fájdalomcsillapító megoldásokat kínálhat a relaxációs terápia (természetben tartózkodás, zenehallgatás, naplóírás, jóga, meditáció stb.) egyaránt, ahol semmiféle mellékhatástól nem kell tartanunk.

Továbbá jótékony természetes kezelést kínálhat:

  • az akupunktúrás kezelés precíz folyamata

  • a fájdalmas ízületekre helyezett meleg – például az izom- és ízület lazító hatású paraffinviasz – segíthet a fájdalom átmeneti enyhítésében; ehhez hasonló hatást érhetünk el a fűtőpárnák, fűtőbetétek használatával

  • a hidegborogatás alkalmazása szintén megfelelő fájdalomenyhítő megoldást kínál a fájó izmokra, ízületekre (pl.: egy megerőltető edzést követően)

  • az elmúlt években több kutatás is alátámasztotta azt a nézetet, mely szerint a kollagén (étrendkiegészítő formában) segít megvédeni az ízületeket védő gumiszerű szövetet; lévén, hogy a kollagén támogatja a porcok integritását, az ízületeket védő gumiszerű szövetet

  • a masszázs – lehetőleg masszázsterapeuta felkeresésével – segíthet enyhíteni az ízületi merevséget és fájdalmat

  • az akut és szubakut (félheveny) ízületi sérülések enyhítésére ugyanakkor ideiglenes megoldást kínálhatnak a kineziológiai tapaszok is.

Végezetül nem hagyhatjuk említés nélkül a Ming Chew fizioterapeuta által kifejlesztett Ming-módszert, melynek keretében akár már napi 15 perc időráfordítást igénylő gyakorlat is lehet opció; ezek az öngyógyító-lazító technikák az izompólyákra - a test összes szerkezeti elemét egyesítő kötőszövet fajtára – fókuszálva kínálnak megoldást.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.