2021.04.08. 13:19:49 9387 253

Az első napsugarak - így napozz okosan!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szó szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni az UV-védelem fontosságát, és a tényt, hogy ez bizony egyre fontosabb. Ahogy előbújnak az első napsugarak, bizony mi magunk is előszeretettel bújunk elő “odúnkból” a szabadba, ami nagyon helyes. Azonban csak a megfelelő védelemmel!

Az első napsugarakat is okosan élvezzük - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Az első napsugarakat is okosan élvezzük

Nagyon fontos, hogy ebben a témában szigorúak legyünk önmagunkkal szemben, ne áltassuk magunkat kiskapukkal és mindig, amikor szabadba megyünk, készüljünk fel a megfelelő UV védelemre. Nem csak a leégés és a korai bőröregedés elkerülése, de a bőrrák kialakulásának kockázat csökkentése érdekében is.

Leégek, majd bebarnul!

Ha téli fehérségünket barnára cserélnénk, nemhogy nem jó, de kimondottan rossz megoldás a leégést választani! Nem, a leégés nem a barnulást megelőző állapot, azonban segítheti a bőrrák kialakulását. A fényvédők nem csökkentik jelentősen a barnulás esélyét használjuk hát jól és rendszeresen őket. Szintén tévhit, hogy ha már lebarnultunk, nem éghetünk meg. Minimális mértékben véd ugyan a nagyobb mennyiségű melanin, de a káros ultraviola sugarak ellen nem megoldás. Hogyha pedig leégtünk, egyértelmű: legalább 4-5 napig egyáltalán ne tartózkodjunk napon.

Vannak órák, amiket ki KELL hagyni

A déli napozás égető és kiemelten veszélyes, nem pedig ultra barnító hatású. Soha, semmilyen körülmények között ne napozzunk 11 és délután 3 óra között, és ha szabadban vagyunk, ebben az időszakban különösen figyeljünk a bőrfelületek takarására, UV-védelmére. Ebben a néhány órában ugyanis a szokásosnál is erősebb a káros UV sugárzás.

Számít a faktorszám!

Alapvetően azt határozza meg, hogy a bőrtípusunk szerint megengedhető időtartamot mennyivel kell beszoroznunk, mialatt nem fogunk a napsugarak káros hatásaitól szenvedni. Viszont a manapság tapasztalható erős UV sugárzás mellett, már egyáltalán nem érdemes napvédelem nélkül mászkálni egyik bőrtípussal sem. Válasszunk 30-50 faktoros krémeket tartósabb kint tartózkodásra, minél világosabb a bőrünk, annál nagyobb faktorszámmal. Hétköznapokra pedig a szabad bőrfelületekre (arc, nyak, dekoltázs) 15-30 faktor között érdemes válogatni.

Árnyékban sem vagyunk védettek!

Sokan hiszik, hogy az árnyék védelmet nyújt az égető sugarak ellen- ez érzésre így is van, illetve tényleg számít, hogy tűző napon vagy hűsítő árnyékban napoztatjuk bőrünket. Azonban nem helyettesítheti a napvédők használatát, hiszen számos felületről, például homokról, vízről, de még hóról is, visszatükröződnek az UV sugarak. Magunk és gyermekeink UV-védelme tehát még a biztonságot nyújtó árnyékban is elengedhetetlen!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?

Kóstoltad a világ leghíresebb ételeit?

A külföldi utazások során a hely kultúrájával, történelmi érdekességeivel és embereivel való megismerkedés egyik örökzöld módja az ott hagyományos és népszerű ételek megkóstolása. Az ételek így méltán képezhetik kirándulásaink fénypontját és képesek megnövelni az utazási élményeket.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.