2017.04.08. 08:34:35 10157 286

Az antibiotikum tartós szedése a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatot idézhet elő
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hosszú időn át antibiotikumot szedőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatok egy új kutatás szerint.

Antibiotikumok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Antibiotikumok

A bélpolipok, a bél belső oldalán növekvő apró kinövések gyakoriak, a brit populáció 15-20 százalékát érintik. Az esetek többségében nem okoznak tüneteket és nem rákosodnak el, néhány esetben azonban rákká fejlődnek, ha nem kezelik őket - olvasható a BBC online kiadásában.

Egy nemzetközi kutatócsoportnak a Gut című szaklapban megjelent tanulmánya újabb bizonyítékot szolgáltat arra is, hogy a bélben lévő baktériumoknak szerepük van a tumorok kialakulásában. A kutatók ugyanakkor kiemelték, hogy az eredmények alátámasztására további kutatásokra van szükség.

A tanulmány 16 600 ápoló adatait elemezte, az adatokat egy, az ápolók egészségét vizsgáló, hosszú távú amerikai kutatás során gyűjtötték. Az eredmények szerint azoknál a 20 és 39 év közötti ápolóknál, akik legalább két hónapig antibiotikumot szedtek, később nagyobb eséllyel diagnosztizálták a bélpolipok bizonyos fajtáját, adenómákat, mint azoknál, akik nem szedtek hosszú távon antibiotikumot a 20-as és 30-as éveikben.

Azoknál a nőknél pedig, akik legalább két hónapon át szedtek antibiotikumot a 40-es és 50-es éveikben, még gyakrabban diagnosztizáltak adenómát évtizedekkel később. A tanulmány azonban azt nem vizsgálta, hány polipból alakult ki rák.

A tanulmány szerzői szerint kutatásuk nem bizonyítja, hogy az antibiotikumok elősegítik a rák kialakulását. Elismerik, hogy a baktériumok, melyek kezelésére a gyógyszert bevetették, szintén fontos szerepet játszhatnak a tumor létrejöttében.

Ugyanakkor "elfogadható biológiai magyarázata" van a jelenségnek. "Az antibiotikumok alapvetően megváltoztatják a bél mikroorganizmusait, csökkentik a baktériumok sokféleségét és számát, valamint az ellenséges organizmusokkal szembeni ellenállás erejét" - fejti ki a tanulmány.

Mindezeknek jelentős szerepe van a bélrák kialakulásában - amellett, hogy az antibiotikumokkal kezelt baktériumok gyulladást idézhetnek elő, ami növeli a bélrák kialakulásának kockázatát.

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy eredményeik alapján szükség van az antibiotikumok használatának korlátozására és a gyulladások megakadályozására, ezzel a tumorok kialakulásának megelőzésére.

Sheena Cruickshank, a Manchesteri Egyetem immunológusa szerint ugyanakkor minden, ami megváltoztatja a bél baktériumflóráját - étrendváltozás, gyulladás - hatással lehet a szervezet egészségére. Azt azonban nehéz megállapítani, ezek közül a tényezők közül melyik játszott szerepet a tanulmányban. Emellett aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kutatás eredményei esetleg az antibiotikumok elhagyására ösztönzik az embereket.

"Az antibiotikumok alapvető gyógyszerek a baktériumfertőzések kezelésére, megfelelő alkalmazásuk életet menthet" - fejtette ki a szakértő.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.