2014.05.26. 16:28:32 6966 79

Az 50 éveseké a világ
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tabuk és korlátok dőlhetnek le végre az ötvenes korosztály előtt, ahogy a reklám- és divatipar kezdi felismerni a korosztály jelentőségét. A divatvilág eddig szinte csak a fiatalokról és a fiataloknak szólt, hiszen a „szexi” gyakorlatilag egyenlő lett a „trendi” jelzővel. Egy bizonyos kor felett az ember már nem igazán szexi ruhadarabokba szeretne felöltözni, sokkal inkább stílusosan. Ez egyre nehezebb a divatipar szűk látásnak köszönhetően. Most azonban a változókor igazi másodvirágzás lehet.

Stílusosan, 50 év felett is - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stílusosan, 50 év felett is

Vezető pozícióban

Ahogy a nyugdíj korhatár kitolódott, úgy kezdte el a vezetői pozíciók betöltését az egyre idősebb korosztály, így ők sokkal magasabb életszínvonalon élhetnek. Szeretnek magukra költeni és már egyáltalán nem kötögetéssel múlatják az időt, fontos célcsoport lehetnek a divat- és reklámiparnak. Itthon még mindig nagyon keveset költ magára ez a korosztály, így ez a tendencia főként a nyugati társadalmakról mondható el, de mindenképpen előremutató lehet, és itthon is érdemes már ezzel a korcsoporttal foglalkozni a HVG információi szerint.

Miért pont az ötvenesek?

A mostani 50 évesek már a fogyasztói társadalomban nőttek fel, alapvetően szeretnek vásárolni, ráadásul sokan vannak. Magyarországon például a lakosság 38%-a 50 év feletti. (Ők az úgy nevezett Ratkó-gyerekek: 1949-53-ig tilos volt az abortusz és a gyermektelenekre plusz adót vetettek ki.) Probléma viszont, hogy nincs számukra megfelelő kínálat. A piaci rést és a fizetőképes korcsoport fontosságát egyre többen felismerik tőlünk nyugatra, lassan a divattervezők is nyitni fognak, és Magyarországra is beszivárog ez a fajta kultúrforradalom, ahogy sokan nevezik. A mai reklámok még képtelenek megszólítani ezt a korosztályt, mert a sablon „nagymama-nagypapa” figurával – érthető módon – nem tudnak azonosulni.

Lassú átrendeződés várható a divatiparban

A magazinokat még mindig a fiatalok uralják. Mintha teljesen ki akarnák törölni a tudatunkból a természetes öregedés gondolatát, és csak a különböző ránctalanító, fiatalító termékekkel valamint plasztikai sebészettel szólítják meg a korosztályt. Csak néhány divatmagazin kivétel ebben. Például, a Vogue igyekszik minden évben legalább egyszer előtérbe helyezni a korosztályt a „Kortalan szépség” koncepcióval. Ekkor egy idősebb stílusikon kerül a címlapra.

A 40 éves ara (Jelentetek a Szex és New York mozifilmből) | Fotó: dresseslux.comA 40 éves ara (Jelentetek a Szex és New York mozifilmből) | Fotó: dresseslux.com

A Szex és New York mozifilmben éppen ebben a Vogue számban jelent meg Carrie Bradshaw is, ha emlékeztek, mint a 40 éves ara.

Forrás: hvg.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...