2023.07.04. 13:35:00 7584 251

Amikor a szúnyogcsípés több, mint egy bosszantó viszketés: Így kezeld!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szúnyogcsípés általában rendkívül kellemetlen, de valójában ártalmatlan reakciókat vált ki, azonban néhány embertársunk allergiás reakciókat is tapasztalhat a szúnyogcsípés után. Ezt szúnyogcsípés-allergiának vagy kevésbé súlyos esetben szúnyogcsípés-érzékenységnek nevezik.

Szúnyogcsípés a nyakon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szúnyogcsípés a nyakon

A szúnyogcsípés-allergiát a szúnyog által beinjektált anyagok, vagyis a szúnyog nyálában található fehérjék és véralvadásgátló anyagok, váltják ki a szervezetünkbe jutva. Ezek az anyagok egy kevésbé érzékeny szervezetben nem váltanak ki allergiás reakciókat, csupán az átlagemeber számára megszokott (antitestes) immunválasz, tehát bőrpír és viszkető duzzanat lesz tapasztalható.

Hogyan azonosítható be a szúnyogcsípés-allergia?

Ne tévessen meg senkit a szokásosnál nagyobb duzzanat a csípés helyén, mert a mai szúnyogok valamiért “nagyobbat harapnak”, mint általában.
Viszont, amennyiben a nagy kiterjedésű duzzanat helyén a szokásosnál erősebb viszketés vagy egyenesen égő érzés jelentkezik, valamint a bőrpír is fokozatosan terjed, mindenképp fogjunk gyanút! A csípés helyén keletkező gyulladás az immunrendszerünk érzékenysége miatt ugyanis tovább terjedhet, és hólyagok vagy kiütések is megjelenhetnek a csípés helyén. A legsúlyosabb esetek pedig még anafilaxiás sokkal is járhatnak.

Hogyan kezelhető a szúnyogcsípés-allergia?

Természetesen a legjobb, ha nem is hagyjuk magunkat megcsípni, és világos ruházatban, izzadásunkat gátolva próbáljuk magunkat a szúnyogriasztószerek hatékonyságára bízni, de valószínűleg ezekkel a praktikákkal sem fogunk tudni 100%-os eredményt elérni.
Amennyiben allergiás reakciót tapasztalunk, a csípés helyének és súlyosságának megfelelően szükséges kezelni a tüneteket. Amenyniben úgy ítéljük meg, inkább azonnal forduljunk orvoshoz!

A legfontosabb szabály, amit már az egyszerű szúnyogcsípés során is meg kellene fogadnunk: Ne vakard! (Ezzel csak tovább fertőzzük az érintett területet.)
Érzékenység esetében sokszor elegendő lesz, ha hideg borogatást alkalmazunk a csípés helyére, ezzel a viszketést is enyhíthetjük.
Kenőcsöt szintén használhatunk a viszketés enyhítésére. A leghatásosabb krémek E-vitamint, allantoint, réz-szulfátot és cink-oxidot is tartalmaznak, míg bőrgyógyász hisztamin hatóanyagú készítményt is felírhat nekünk a súlyosabb tünetek kezelésére.

Fontos megjegyezni, hogy az allergiás reakciók megjelenése ritkaság számba megy, és annak súlyossága egyéntől függően ugyancsak változó az immunrendszerünk egyedi érzékenységének köszönhetően.

Forrás: www.webbeteg.hu, dermatopik.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...