2023.11.02. 12:15:00 5552 214

Állati könyvtárak - Örülnél, ha idehaza is lennének ilyenek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gondolkodtál már azon, hogyan élnének háziállataink, ha emberi szokásokat sajátítanának el? Papagájok a diszkóban, macskák és egerek a futópályán, valamint kutyák a könyvtárban. Apropó, kutyakönyvtár tényleg létezik! Méghozzá többféle is…

Olvasó háziállatok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Olvasó háziállatok

Hiába kapcsolódik a műveltséghez és a tudáshoz a bagoly, mint állati szimbólum, jelleme és az emberhez való közelsége miatt mégiscsak kutyáknak nyíltak meg az első “könyvtárak”. Ugyanis állatbarát emberek azt a jópofa dolgot találták ki, hogy népszerű kutyasétáltatós helyszíneken a sétaútvonal egy jellegzetes pontjánál kölcsönzőt létesítenek a kutyák számára.

Csakhogy a kutyák nem tudnak olvasni, - és kötve hiszem, hogy a lakásból kiszabadulva egy padon szeretnének üldögélni egy könyvvel a mancsukban - ezért számukra különböző hosszúságú és vastagságú botok vannak kihelyezve.
A lelőhelyet általában egy tábla jelzi, és csak egy szabály van: Ha elvittél egy botot a séta elején, akkor a végén vigyél is vissza egyet oda.

Egy másik nemes kezdeményezés, amely az állatok jóléte mellett a közösségépítésben is kiemelkedik egy másfajta kutyakönyvtárhoz kapcsolódik:
Van, ahol évente egy-két alkalommal, de más helyeken már szinte állandó jelleggel is lehetősége van a kutyákon segíteni szándékozó embereknek menhelyi kutyákat “kikölcsönözni”.
A kölcsönzés általában regisztrációhoz kötött, amely során a kiválasztott ebbel és egy otthonról hozott, vagy szintén kölcsönözhető olvasmánnyal együtt a közeli parkba vonulhatnak vissza kutyánként 10-20 percre az emberek.
Ezek az akciók jellemzően egy állatmentő szervezet, egy könyvtár és a helyi parkot üzemeltető szerv összefogása révén valósulnak meg. Néhol a parkban élő gazdátlan, de gondozott kutyákat is bevonják a felolvasásba, ezek az állatok már a park padjainál várják a látogatókat.

Hazánk is kezd felzárkózni abból a szempontból, hogy egyre többféle intézmény nyitja meg kapuit a négylábúak előtt, bár például Olaszországhoz képest (ott még a múzeumokba is bemehet a macskája a látogatóval) még gyerekcipőben jár az efféle kezdeményezés, már van néhány olyan könyvtárunk, ahová (néhol méretkorlátozással) bemehet az olvasóval a kutyusa, ha az jól van nevelve és nem zavarja a könyvtár többi látogatóját.

Mit gondolsz, az ilyen kedves kezdeményezés, mint a hányatott sorsú, menhelyi állatoknak történő felolvasás itthon is népszerű lehetne?

Forrás: www.goodthingsguy.com, www.lincolnca.gov/en, vpl.bibliocommons.com, www.azenkutyam.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...