2015.02.20. 15:50:38 9827 311

Aduász az ananász
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ananász Dél-Amerikából indult világhódító útjára. Salátákhoz, húsokhoz, kompótként, gyümölcsléként, szárítva és frissen is fogyaszthatjuk. Az izgalmas ízű gyümölcs igazi szuper élelmiszer, amire bátran gondolhatsz akár gyógynövényként is.

Ananász - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ananász

Az ananász hatóanyaga

Termése és szára bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely a fehérjelebontást (húsok, tojás, sajt) segítheti elő. Termésében az A-vitamin előanyaga (béta-karotin) és C-vitamin is található.

A közelmúltban, amikor a média oly sokat foglalkozott az enzimekkel, a por alakban vagy kivonatként forgalomba került száraz ananászról ( termésről és szárról) elterjedt, hogy természetes módon fogyaszt. A bromelainnak fehérjebontó és zsírszövetromboló hatást tulajdonítottak. Az előbbi be is igazolódott, az utóbbit viszont mindeddig egyetlen kísérlet sem bizonyította.

Az ananász gyógyhatása

A bromelain lebontja az állati és emberi fehérjéket, a másik trópusi gyümölcsben, a papajában megtalálható papinhoz hasonlóan. Ezeknek a proteolitikusnak nevezett enzimeknek gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást serkentő hatásuk van. Ödéma esetén is segítséget jelenthetnek.

Antioxidáns tartalmának köszönhetőn fellép a káros szabadgyökök ellen. C-vitamint, többféle B-vitamint, magnéziumot,vasat, káliumot és kalciumot is tartalmaz a wikipedia.org forrásai szerint.

Felhasználása

A zöld gyümölcs étvágygerjesztő, és hatásosnak mutatkozik a rossz emésztés javításában. Az érett gyümölcs csökkenti a gyomor savasságát és a bélgázképződést. Gyulladásgátló és a vérlemezkék összetapadását akadályozó hatása miatt sérülések és műtétek utáni ödémák kezelésére is javasolják.

Hogyan hámozd meg az ananászt?

Tátott szájjal néztük ezt a módszert, nagyon szuper. Csak egy jó éles kés kell hozzá!

Figyelmeztetés

Az ananász gyümölcsének és levének általában nincs mellékhatása. Hatévesnél fiatalabb gyermekeknek azonban nem javasolt, mivel nyálkahártyájukat irritálhatja a bromelian. Ritkán előfordulhatnak bizonyos mellékhatásai is: gyomorgörcs, hasmenés vagy allergiás reakciók. Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...