2014.11.10. 08:33:24 7257 65

A tudósok esete az almás rétessel - Avagy mire jó a fahéj?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Karácsony felé közeledvén nemcsak lelkünk, de ízérzékünk, illatokra való érzékenységünk is „ünnepi műszakba” állítja magát. A fűszerek között is bőven akad olyan, amelyet többek között a szeretet ünnepéhez is kötünk. Ilyen lehet a szegfűszeg, a gyömbér, vagy az isteni fahéj. Utóbbi nemcsak ilyenkor, hanem az év minden szakában kulináris élményekben részesíthet minket. És ez csak hab a tortán!

Fahéj | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fahéj | Fotó: 123rf.com

A fáraók tudtak valamit

Már az ősi egyiptomiak is használták, afrodiziákumként, balzsamok alapanyagaként vagy füstölőszerként. Népszerűsége azóta is töretlen. Előfordult, hogy értékesebb volt, mint az arany. Bizonyos szempontból ez ma is így van, ha nem többet, de legalább aranyat ér.

Helyreteszi a vércukorszintet

Az ízén kívül az egyik legnépszerűbb tulajdonsága a vércukorszintet csökkentő hatása. Ennek felfedezése egy igen érdekes esetnek tudható be. Tudósok több élelmiszert vizsgáltak annak szempontjából, milyen hatással van a vércukorszintre. A repertoárban egy fahéjjal jócskán ízesített rétes is volt. A kísérletet végzők meg voltak róla győződve, hogy az édesség majd megemeli a vércukorszintet. Ha nem is az ellenkezője történt, a vártnál kevésbé emelkedett meg, mint mondjuk a csak porcukorral megszórt „süti”. Innen a felfedezés.

Diabétesz ellen is

A fenti tulajdonságból ítélve ez nem is meglepő. Egy újabb tanulmány szerint már napi 6 gramm (2,5 teáskanál) is kellő hatást biztosíthat a cukorbetegség megelőzésében. Tedd joghurtba, a reggeli gabonapelyhedbe, tejhez, tejberizshez! Bár viszonylag kevesen vannak, akik ennyi fahéjat képesek naponta megenni, akármennyit is bírsz, azzal biztosan hozzájárulsz a vércukor szinten tartásához.

Ég a zsír!

A vércukorszintet csökkentő tulajdonságával is összefüggésben van zsírégető hatása, de a következő „képessége” is nagy segítségünkre lehet, ha ezt a hatását szeretnénk kihasználni. Ez pedig nem más, mint hogy belülről fűti szervezetünket. Ha fogyókúrába kezdesz, a fahéjat ki ne hagyd!

Légy fiatal a fahéjjal!

Még mindig a vércukorszint csökkentésében játszott szerepének köszönhető, hogy ezzel párhuzamosan csökkentheti bőrünk idő előtti öregedését és segíthet a szívbetegségek megelőzésében.

Fahéj a könnyebb emésztésért

Emésztést javító hatása mellett a görcsoldásban is segítségünkre lehet. Továbbá a hányingert, a puffadást és a különböző gyomorpanaszokat is orvosolja.

Fertőtlenít is!

Antioxidáns és fertőtlenítő hatása révén légúti megbetegedések és a gyomor- és bélcsatorna fertőzései ellen is védelmet nyújt.

A konyhában is megállja a helyét

Sőt, ott teljesedik csak ki igazán! A reggeli müzlihez rakva is isteni, kávéhoz téve ellenállhatatlan. Szinte mindennek remek ízt ad - kivéve talán a szalonnás tojásnak.

Ízesítőként nemcsak ételekhez, hanem italokhoz is remek. Gondolj csak a forralt borra, puncsra és a különböző teákra, tejes italokra, kávéra, kávékoktélokra!

Fahéjolajat a szépségért

Néhány csepp fahéjolaj a masszázsolajhoz, akár testápolóhoz, és nemcsak friss illatot kapsz, hanem a narancsbőr ellen is hatékonyabban harcolhatsz. Ám vigyázat, 10 ml bázisolajhoz bőven elég 1-2 csepp fahéjolaj - ha túl sok, az a bőr kiszáradásához is vezethet.

Forrás: a zentrum-der-gesundheit.de, hazipatika.com cikkei alapján

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...