2024.04.11. 08:40:17 5064 200

A szülők nem értik: Miért rajonganak a fiatalok a Fortnite nevű játékért?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van ez a Fortnite nevű videójáték, mellyel néhány évvel ezelőtt rukkolt elő a nagynevű Epic Games videójáték- és szoftverfejlesztő cég. És, ami világszerte egyre több szülőt kerget az őrületbe, mivel a gyerekek körében valóságos játékbirodalombeli Szent Grálként funkcionál.

Jaték a laptopon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jaték a laptopon

Természetesen nem hiányzik belőle a lövöldözés, a zombik, a tárgy- és erődítmény-védelmezés izgalma, a „száz játékosból vajon ki marad talpon a végén és viszi el a pálmát?” vérpezsdítő kíváncsisága. A számos gyermek álmaként, napi motivációjaként, és a szülők gyakori stresszoraként birodalomhódító játék sokak szerint érdemes a figyelemre. Vajon mivel érdemelte mindezt ki?

A Demand Sage friss felméréséből kiderül, hogy a Fortnite a megjelenése óta szüntelenül bővíti a felhasználói bázissal rendelkezők tárházát. Éppen ezért talán nem csodálkozunk azon, hogy a források szerint az elmúlt években több mint 26 milliárd dollárnyi bevételt termelt a vállalatnak a maga 500 milliónál is több regisztrált játékosával.

Az online játékok belopták magukat a gyerekek szívébe

A számadat, amelyről a legtöbb szülő falfehér arcszínnel vesz tudomást az, hogy a Fortnite elszánt játékosainak többsége heti akár 6-10 órát is eltöltenek a platformon. Noha a kutatások szerint a legaktívabb játékosok több mint 60 százaléka a 18 és 24 év közötti korosztályhoz tartozik, egyre szaporodnak azon szülői kérdések az interneten, melyek arról faggatják a szakembereket, hogy a 7 év alatti gyermekeik számára javasolják-e a játékot?

Erre adott válaszként az Internet Matters felületén is született válasz. Andy Robertson családtechnológiai- és játékszakértő, aki három gyermek édesapja szerint a Fortnite játék népszerűségét annak köszönheti, hogy lehetőség nyílik a csapatmunkára, melyben különféle ügyességi feladatokat kell gyors reakcióidő alatt megoldaniuk, csatákat nyerniük.

Korhatár-dilemma

A szülők szemszögéből viszont a gyermekek képernyők előtti önfeledt játéka köré a kételyek és aggályok felhői gyülekezhetnek. Nem kevés esetben pedig tanácstalannak érzik magukat, például a korhatár kérdését illetően, ami viszont országonként kissé eltérő lehet. Angliában például 12 éves kor alatt – a benne lévő enyhe, bár gyakori erőszakjelenetekre hivatkozva – nem javasolják, míg az Egyesült Államokban 13 éves kor előtt nem ajánlják az elkezdését. Egy mentőöv lehetőséget kínálhat a Fortnite szülői felügyelete, mely az Epic Games Store-ban érhető el. Továbbá érdemes ellenőrizni a játék online kommunikációs beállításait, hogy a gyerekek ne kommunikálhassanak idegenekkel. Végül, ám a legkevésbé sem utolsó sorban: a játék elkezdése előtti szakaszban állítsunk fel játékidő-korlátot. A játék alatt a gyerekek intenzív érzelmi hullámokat tapasztalhatnak (pl. izgatottság, düh), mely a játék utáni kedélyállapotukra is erőteljesen kihat.

Szülői előkészületek, óvintézkedések

A Toys for a Pound meglátása szerint a Fortnite, akár a többjátékos funkcióval rendelkező videójátékok többsége, játékosai számára lehetővé teszi a csevegést (szóban és szövegesen egyaránt), melynek leginkább az a veszélye, hogy moderálatlan, így a gyermekek ki lehetnek téve a nem megfelelő nyelvezetnek, a verbális agressziónak. Mindemellett az is kulcsfontosságú, hogy elmagyarázzuk nekik: soha nem adunk meg interneten senkinek személyes adatokat, jelszavakat, tartózkodási helyet és egyéb információkat. Magyarázzuk el, hogy vannak internetes csalók, hackerek. Beszélgessünk a magánélet sérthetetlenségéről – és mi magunk is gondoskodjunk az adatvédelmi beállításokról.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...