2023.10.29. 15:24:26 6387 243

A pikkelysömörre ma már van korszerű terápiás lehetőség
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az elmúlt tíz évben számos korszerű terápiás lehetőség vált elérhetővé Magyarországon a pikkelysömörben (psoriasis) szenvedőknek; a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) tájékoztatási kampányban szeretné felhívni a figyelmet a hatékony terápiák elérhetőségére - közölte a psoriasis világnapja (október 29.) kapcsán az MDT.

Pikkelysömör - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pikkelysömör

Mintegy kétszázezer magyar él pikkelysömörrel, és ez - súlyosságától függően - jelentősen megnehezítheti a mindennapjaikat, ronthatja az életminőségüket és hatással lehet a lelki egészségükre is.

A pikkelysömör komplex betegség, amelynek okait és végleges gyógymódját még kutatják. Tünetei, a fellángolási időszakokban egyénenként eltérő mértékben pikkelyesedő, kivörösödő, felrepedező, viszkető és fájdalmas bőrelváltozások súlyos esetben a hétköznapi feladatok elvégzését is ellehetetleníthetik.

A betegség már enyhe formájában is olyan bőrtüneteket okozhat, amelyek miatt a betegséggel élők nem szeretnek közösségbe menni. A pikkelysömör erősen stigmatizáló betegség: sokan tévesen úgy gondolják, hogy az érintettek fertőznek, ami számos betegnek további lelki terhet és önértékelési problémát okozhat éppen az elszigetelődés miatt - írták.

Ezért hozta létre a Magyar Dermatológiai Társulat a skindex.hu betegségedukációs weboldalán a pikkelysömör felismerését, a tünetek, a társbetegségek, a súlyosság mérlegelését segítő, a terápiás irányokat bemutató és a hazai pszoriázis centrumok elérhetőségét is tartalmazó pszoriázisról szóló ismeretterjesztő oldalát.

Az MDT őszi kampányának kiemelt célja a gyermeket tervező, akár a kamaszkoruk óta pszoriázissal élő fiatal nők tájékoztatása. "A korszerű terápiás palettából választható olyan megoldás, amellyel a pikkelysömör tüneteit úgy lehet kordában tartani, hogy az nem jelent kockázatot a gyermekre sem a várandósság, sem a szoptatás időszakában".

A modern, személyre szabott terápiákkal nemcsak a pszoriázis tünetei enyhíthetők hatékonyan, de betegséggel társítható ízületi, sőt az idő előrehaladtával gyakran megjelenő szív- és érrendszeri, valamint egyéb társbetegségek kockázatai is jelentősen csökkenthetők.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...