2024.04.23. 12:43:50 4771 191

A legfurcsább internetes kihívások
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbb ember nem igazán érzi jól magát, ha a komfortzónáján kívüli ösvényekre lépésről esik szó, ám az élet elég sűrűn lökdös át bennünket kényelmetlen helyzetekbe, fittyet hányva a „járt utat a járatlanért el ne hagyj!” komfort aranyszabályra. Ugyanakkor teljesen másmilyen megvilágításba helyezhetők az online módon terjedő kihívások, melyek legfőbb célcsoportját a fiatal korosztály képezi. Mit tudunk ezekről?

Online élet Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Online élet Fotó:123rf.hu

Csak mosolygunk és szórakozunk kicsit…

Ami a fiatalokat illeti: szinte nyílt titok, hogy olykor-olykor szeretik a határfeszegetéseket, lenyűgözni egymást. A közösségi médiában terjedő figyelemfelkeltő kihívások rendkívül vonzó bátorságot fitogtató lehetőségekként tárulhatnak fel előttük. Az internetes „ösztönzéseknek” lehetnek fokozatai, és különféle előjellel ellátott változatai egyaránt. Léteznek ugyanis kizárólag egymás megnevettetése, szórakoztatása céljából útnak indított kihívások ezek között – úgy, mint a jegesvödör-kihívás, melyben a vállalkozók jeges vízzel öntik nyakon magukat, miközben másokat is hasonló cselekedetre szólítanak fel.

Hasonló jellegű challenge(kihívás)-ként funkcionált a Mannequin, azaz próbababa néven futó digitális trend is, melynek célja, hogy a jelentkezők ideiglenesen megállítsák aktuális tevékenységüket, megálljt parancsolva mindenféle mozgásnak, míg a kamera filmezi őket. Ezek a kihívások sokak érdeklődését felkeltették, ezen belül is főként a sportolókét, akik egyénileg vagy csoportosan egyaránt részt vettek mindebben (pl. a Pittsburgh Steelers, a Buffalo Bills stb.)

Furcsa, bizarr…

Az „edd meg vagy viseld!” kihívás mindössze arról szól, hogy azokat az ételeket, amiket valaki a kihívás során nem szeretne elfogyasztani, azt öltözetként vagy kiegészítőként kell viselnie. Legyen szó chili paprikáról, hagymáról, wasabiról vagy akár kutyaeledelről (!). A condom challenge (óvszer kihívás) már túllép a nevettető mibenlét határain, hiszen az első kihívó, még 2007-ben az orrán szippantott fel egy kondomot, amit később a torkából húzott elő. A kihívások terén az amerikai fiatalokat túlreprezentálják a kínaiak, mint élenjáró kihívás exportőrök, így az „érmék a kulcscsonton” kihívás berobbantóiként is számon tarthatók. Ezzel állítólag a testtartást igyekeztek tökéletesíteni – egy fiatal nőnek 80 érmével sikerült egyensúlyoznia ekképpen.

Ennek már fele sem tréfa...

Van azonban néhány olyan digitális „próbatétel”, melyek veszélyesek, és akár maradandó károkat is okozhatnak a résztvevő feleknek. Ilyen példaként a Tide pod őrület, azaz a mosószerkapszula-evés, mely akár súlyos egészségkárosító kimenetellel járhat.

A blackout challenge különféle variánsai – magyarán fulladásos, fojtogató internetes őrületről van szó, melynek már halálos kimenetele is volt. Ez a fulladásos „játék” már a közösségi média népszerűvé válása előtt dívott a 6 és 19 éves közötti fiatalok körében az 1995 és 2007 közötti időintervallumban. Ezen önkárosító internetes megmérettetések hátterében egyes feltételezések szerint állítólag az öngyilkossági kísérletekre való ösztönzés áll. Lásd példaként a Times 2018-as beszámolóját erről. A cikk szerint egy 12 éves fiú (Erik Robinson, 2010) életét vesztette, miközben a kihívásnak megfelelve egy kötelet csavart a nyaka köré. A beszámolók szerint eredetileg a szédüléssel és fulladással együtt járó „eufóriát” kereste. Ám a Centers for Disease Control and Prevention, vagyis a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok megdöbbentő adatai szerint csak az USA-ban több mint 800 családnak kellett átélnie a kiskorú gyermeke elvesztését emiatt a borzalmas, interneten keringő kihívás miatt.

A családi oldalak szerint: bár a közösségi média kihívásai között fellelhető néhány pozitív és építő jellegű változat is, a szülőknek különösen fontos tisztában lenniük a tinédzserek által terjesztett csábító, trendi kihívások esetleges negatív hatásaival is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...