2023.07.15. 17:50:49 7348 240

A kudarcok sokarcúsága – Álarcos segítők vagy ádáz földbe döngölők?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A biológus Stuart Firestein 2015-ben megjelent írásában (a Why Science Is So Successful/Miért olyan sikeres a tudomány?címűben) a tudomány egy kevésbé ismert arcát mutatja be, arra hívva fel az olvasók figyelmét, hogy a kudarc ezidáig a tudományos közeg szakmai beszámolóinak egyik legalulértékeltebb eleme. A feltérképezések sora – a tagadhatatlan és látványos sikerek mellett – nem minden esetben működik letisztult és zűrzavarmentes tényfelhalmozásként és – feltárásként. Gyakran ugyanis zsákutcákkal, pontatlan megállapításokkal, téves következtetésekkel bélelt tevékenységnek tűnik.

Siker, kudarc - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Siker, kudarc

A közhiedelemmel ellentétben tehát a sziklaszilárdnak vélt tudomány sem tévedhetetlen. Meglehet, hogy e fals nézetek hátterében az áll, hogy legtöbb esetben csak az eredményekről szerzünk tudomást, magáról a folyamatról viszont vajmi keveset tudunk. Előfordul, hogy maguk a rengeteg erőfeszítést tevő kutatók sem szívesen osztják meg a nagyközönséggel a procedúra során esetlegesen jelentkező fiaskókat, attól tartva, hogy ezzel kevésbé tetszetős fénybe tolják hírnevüket.

Amikor a tudomány pohara félig van tele

Firestein arra vállalkozik, hogy megmutassa nekünk: a tudományos vállalkozás nem szűkölködik a kudarcokban, állítván, hogy ezekre a kudarcokra – bár furcsán hangzik, de – szükség van.

Mindennek alátámasztására elegendő, ha figyelembe vesszük a neves feltaláló, Thomas Edison, által szellemességbe burkolt felismeréseket. Szemléltetésül: „Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható.” Vagy ez: „A lángész egy százalék ihlet és 99 százalék verejték.”

Ha teljesen őszinték akarunk lenni, azáltal, hogy belátást nyerhetünk a tudomány tévedéseibe, hibáiba, csalódásaiba, nem a maximalista tudós legnagyobb félelmét érezzük realizálódni (tudniillik a presztízsvesztést). Éppen ellenkezőleg: szimpatikusabbnak, emberközelibbnek érezzük a próbatételekkel, tévedésekkel telezsúfolt, gyakran pedig a zűrzavarral vívódó tudományt.

És a hétköznapi kudarcok?

​Vitathatatlan tény, hogy senki sem szeret kudarcot vallani. Ember nincs, ki izgatott várakozással azt ecseteli, hogy: „Úgy vágyom már egy kis kudarcra!” Ugyanakkor a valóság is közbelép a maga igazságával, mely szerint: az élet elképzelhetetlen időközönkénti (kisebb-nagyobb) kudarcok befurakodása nélkül. Nem vagyunk kellőképpen felvértezve a minden magánéleti és munkahelyi krachot ugyanolyan erővel magáról könnyűszerrel lepattintó páncélzattal.

Azonban van a kudarcoknak egy kevésbé ismert aspektusa is, mégpedig a benne elrejtett növekedés sansza.

A kudarc előnyei közé tartozik példaként:

  • a kreativitás ösztönzése

  • az ellenálló képesség javítása

  • a kitartás edzése és fejlődése

  • a kudarc vasszigorú tanárként tesz csiszol bennünket hatékonyabbá (amennyiben készek vagyunk tanulni!)

  • alázatosabbá formáló erővel bír (miközben magabiztosan háttérbe szorítja a céltalan önelégültséget)

  • megtanít legyőzni a félelmet

saját céljaink elkötelezettjévé tesz bennünket.

Fontos lenne megjegyeznünk, hogy a sikert nem a kudarcálló képesség teszi, hanem a kudarcok ellenére történő kitartás, kitartani és fejlődni, előrelépni akarás képessége.

Gondoljunk arra, hogyan szeretnénk visszatekinteni az életünkre, ha megérjük a bölcs életsummázó életkort: 1. azon búslakodunk, hogy a potenciális bukás elrettentő képe miatt hány és hány lehetőségtől megfosztottuk magunkat? Vagy inkább: 2. elmondhatjuk, hogy megtettünk minden tőlünk telhetőt a sikerekkel és kudarcokkal egyaránt kikövezett személyes utunk során?

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Gyors receptekből soha nem elég! – Ezt az egész család imádni fogja!

Minél kevesebb idő, minél kevesebb összetevő, minél gyorsabb elkészítés, minél több „rajongó” – a tökéletes recept titka, pláne késő tavasszal, vagy éppen nyáron, amikor nincs idő/kedv a sütő mellett álldogálni és azt várni, mikor készül már el az ebéd, vacsora.

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?