2014.08.05. 08:54:39 99020 371

A körömdoktor megmondja! Ennyi mindenről árulkodik a körmöd!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bizonyára hallottál már arról, hogy a körmödön található apró foltok, barázdák és elváltozások sokat elárulnak az egészségedről. De tudod-e, hogy egészen pontosan mit kell figyelned? Cikkünk összefoglalja a legfontosabb elváltozásokat, amelyek árulkodhatnak esetleges rejtett betegségeidről, egészségügyi problémáidról vagy alátámaszthatják azt, amit már úgyis tudsz.

Fehér foltos és barázdás köröm | Fotó: drmhijazy.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fehér foltos és barázdás köröm | Fotó: drmhijazy.com

Milyen az egészséges köröm?

Nos, amennyiben makkegészséges vagy, a körmöd enyhén domború és rózsaszínes árnyalatú. Intő jel lehet, ha ettől eltérő és az alábbi elváltozásokat is észreveszed rajtuk. Az is lehet, hogy nem mindegyik körmöd mutatja a jeleket, hanem csak például a kisujjad.

A betöredező, vékony vagy száraz köröm

A-vitamin illetve a folyadék hiányát is jelezheti. Ha száraz is a köröm, akkor pajzsmirigy alul működésre hívhatja fel a figyelmet.

Foltok és pöttyök

A leggyakrabban fehér kis foltocskák, esetleg fehér csíkok jelennek meg a körmön. Ez lehet a köröm bakteriális fertőzése is, de ha nem erről van szó, akkor általában vitaminhiányra utalhat, ezenkívül nagyon ritka esetben az ekcéma kísérője, de nyirokproblémákat is jelenthet.

A lilás-kékes köröm

Nem, nemcsak akkor lilul be a körmünk, ha fázunk, bár ennek a folyamatnak köze van ahhoz a problémához, ha hosszútávon is lilás a körmünk. Ez ugyanis alacsony véroxigén szintre és vérkeringési zavarra is utalhat.

Sárgás elszíneződés, ha nem cigarettázol

A nikotintól is elszíneződhet a köröm, sőt az ujjbegyek is. Ha viszont nem dohányzol, akkor a máj, illetve a tüdő betegségéről árulkodhat. Pikkelysömör kísérője is lehet, ha a sárgaság csak foltokban jelenik meg.

Ha szürkés árnyalatúnak találod

Nehézfémek és méreganyagok felgyülemlésére utalhat.

Ha színtelen

Vashiányos vérszegénységre utalhat.

A vöröses köröm

Bár valószínűleg erről a problémáról előbb értesülsz, minthogy a körmöd felhívná rá a figyelmet, de ha mégsem tudnál róla, akkor méresd meg a vérnyomásod, mert lehet, hogy túl magas.

A fehér széle van a körmödnek és vöröses barna a körömágyad

Ez bizony a májbetegség jele lehet. Azonnal fordulj orvoshoz!

Az előző jel fordítottja

Tehát ha a körmöd széle a barnás és a körömágy fehér, akkor a veséddel lehet gondod, szintén érdemes felkeresned első körben a házi orvosod.

”Vonalkódos” köröm

Hogyha hosszanti beszakadások és barázdák jellemzik a körmödet, akkor emésztési problémáid lehetnek. Lehet, nem árt egy ételallergiás teszten részt venned, illetve odafigyelned az étkezésedre.

Keresztben barázdás

Az előző tünet, csak 90°-kal elfordítva. Ez egy összetett problémára utalhat: egyrészt bélbetegségek kísérő jele is lehet, illetve cinkhiányra is utalhat, ha esetleg egy hosszabb diétán vagy túl. Ezenkívül egy elhúzódó gyulladásos betegség során legyengülhet az immunrendszer is, ezt is jelezheti a keresztirányú barázda.

A körömholdról

Ha úgy ítéled meg, hogy a körömholdad túl nagy, az szívinfarktus hajlamot is jelezhet. Ha a normális többszörösére növekedett ez a félhold, az a pajzsmirigy alul működésének lehet a jele.

Amennyiben túl kicsinek tartod, szintén szívvel kapcsolatos problémákra, keringési zavarra, sőt akár cukorbetegségre is utalhat.

Csak a rejtvény egy része

Nem szabad elfelejteni, hogy a köröm csak a kirakósunk egyik darabja, jelezhetnek bizonyos problémákat, felhívhatják a figyelmet a testünkben zajló negatív folyamatokra, de önmagában kevés a diagnózishoz.

Forrás: webmd.hu, webbeteg.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.