2023.09.15. 17:51:05 7577 257

A genetika inkább mítosz, semmint személyre szabott „használati útmutató”
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A genetika minden ember története, ahogyan írja Adam Rutherford sikerkönyvében. A genetikusok szerint az örökléstan egyik érdekessége abban mutatkozik meg, hogy ugyanúgy magában hordozza a speciálisan egyénit, és az emberiség biológiai össztörténetét is; azaz mindannak a közel 100 milliárd emberét, aki valaha is élt e bolygón.

DNS - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com DNS

A genomok sokkal inkább a mítoszokkal és az epikus költeményekkel mutatnak rokonságot, semmint valamiféle személyre szabott „használati útmutatókkal.” Valójában a DNS-ből csak igen keveset tudunk kideríteni és meghatározni magáról a „hordozóról”, ám annál többet az emberről mint fajról. Az örökítőanyagok genetikai betekintést engednek a múlt sorsfordító momentumaiba is (járványok, gyilkosságok, hajszínek stb.), és egyúttal kínálnak potenciális megoldásokat is a szakértő szemrevételezők számára. A tudósok szerint 930 ezer évvel korunkat megelőzően egy klímakatasztrófa, egy drasztikus éghajlatváltozás következtében az akkor élő emberek elszenvedtek egy nagy súlyú népesség-összeomlást. És bár az elmúlt év végén világunk össznépessége a hivatalos megerősítések szerint is elérte a 8 milliárd főt, a tudósok rámutattak arra, hogy (ehhez a hihetetlen ugráshoz képest) őseinket több mint 100 ezer évig a kihalás veszélye fenyegette.

Az elmúlt években a technikai prosperálásnak köszönhetően a genetikáról való tudás egyre gazdagodott. A tudósok az emberi gének elemzésével, a DNS-variációk összehasonlításával pedig számtalan izgalmas kérdésre választ lelhetnek (pl.: hogyan éltek az ősi populációk.) Már eleve abba a ténybe beleszédülhetünk, hogy minden egyes ember millió éveken át öröklődött genomja, valamivel több mint 3 milliárd DNS-betűvel rendelkezik. A populáció- és filogenetikai mérésekkel és elemzésekkel pedig a tudósok valóságos őstörténeti oknyomozókká formálódnak, akik régi csontmintákból nyernek betekintést a rég letűnt népek életébe.

Talán felmerül bennünk az a kérdés, hogy tulajdonképpen miért is lenne érdemes számunkra az, hogy érdeklődéssel forduljunk a genetika irányába? Csak kíváncsiságunk kielégítése céljából?

Nem igazán erről van szó, hiszen a genetika, egyebek mellett, olyan kérdésekre is válasszal szolgálhat, hogy egyes géncsoportok milyen szerephez jutnak az egyes (születési, fejlődési stb.) rendellenességek – megváltozott gének, DNS-mutációk, működési zavarok – viszonylatában. Az egyik népszerű multidiszciplináris tudományos folyóirat, a PNAS, egyik friss cikkében például az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő ráktípus, a hasnyálmirigyrák, genetikai hátteréről tájékoztatta olvasóit. Kiderült, hogy az ebben a brutális betegségben szenvedő emberek 90 százaléka esetében mutációt lehet kimutatni a KRAS nevű génben. Ez a mutáció pedig befolyásolja a rákos sejtek proliferációját (növekedését), serkenti a mutáns sejtek túlélését, melynek egyik hatása a szinte ellenőrizhetetlenné váló osztódás. A tudósok nemrégiben megfigyelték, hogy a gyógyszeres kezelések és az immunterápia kombinációjával nagy esély nyílik e daganatos betegség megszüntetésére.

Megfigyelték, hogy a sorozatos sejtmutációt okozó, és így a jótékony géneket leállító KRAS visszaszorításával újra aktiválódhat a szervezet természetes daganetelhárító rendszere.

Ám a genetika legfrissebb hírei között olyan mindannyiunk életébe beköszönő jelenségekre is magyarázatokat keresnek, mint az öregedés. Probléma vagy az élet természetes velejárója? Az öregedést tanulmányozó biológusok feltették a kérdést: „mikor is kezdődik el az öregedés?” Mikor beszélhetünk öregedésről? Visszafordítható? Válaszuk a következő: az öregedés jelensége lényegében ugyanazzal magyarázható, mint a rákos sejteké: a sejtmutációkkal.

Érdekességként azt is kiderítették nemrégiben, hogy az 5300 éves gleccsermúmia, Ötzi, eredetileg kopasz volt, sötét bőrű, és valójában nem rendelkezett a Kaszpi-tenger sztyeppéiről származó ősökkel.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.