2015.03.19. 11:29:46 11179 396

10 trükk a diétás reggeliért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kezdd úgy a napot, hogy később ne legyen lelkiismeret-furdalásod miatta. Persze úgy válaszd ki a reggelit, hogy megfelelő mennyiségű energiával lásson el egész délelőttre. Egy kis odafigyeléssel rengeteg kalóriát megspórolhatsz.

Reggeli müzli - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Reggeli müzli

1. Csak csínján a vajjal!

Csak könnyen kenhető, szobahőmérsékletű vajat használj, ugyanis a hűtőben keményre dermedt vajat jóval nehezebb vékonyan felkenni a kenyérre. Aki ezt a szabályt betartja, szendvicsenként 5 gr vajat, azaz 45 kalóriát spórol.

2. Kóstold meg a narancsos kenyeret!

Szeretnéd ízletes falatokkal indítani a napot? Íme egy könnyen elkészíthető, ám zsírszegény tízórai recept. A narancsos kenyeret akár önmagában is fogyaszthatod.

**Hozzávalók 1 kenyérhez: **

30 dkg liszt, 1/2 teáskanál sütőpor, 10 dkg cukor, 1 tk vaníliás cukor, 2 evőkanál mák, kb. 2 dl narancslé.

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra. Keverd össze a hozzávalókat. Annyi narancslevet használj, amennyitől a tészta kissé nedves lesz. Tedd egy enyhén kiolajozott formába, és süsd kb. 45 percig. Mielőtt a formából kivennéd, várd meg, míg kihűl.

3. A müzlifélék is veszélyesek

Tudtad, hogy a müzliben jelentős zsírmennyiség is megbújhat? A mogyoróval, dióval és egyéb magvakkal dúsított müzlik dupla annyi zsiradékot tartalmazhatnak, mint pl. a szárított gyümölccsel kevertek. A legegyszerűbb, ha saját magad kevered össze reggeli müzlidet zab- vagy rozspehelyből és szárított gyümölcsökből.

4. Reggeli édességek

A legkiadósabb zsírbombák közé sorolható a mogyoróvaj (53%) és a mogyorókrém (31%). Ha valami édesre vágysz reggel, inkább kenj a zsemlére dzsemet vagy mézet. Csak zsírszegény margarint használj hozzá! A péksüteményeket felejtsd el!

5. Dobd fel a szendvicseket!

Pástétomok, májkrémek alá felesleges vajat kenni. Ha mindenképp fel szeretnéd dobni a szendvicsed, használj mustárt vagy paradicsompürét, de még jobb, ha zöldséget teszel a szendvicsre: paradicsom, paprika vagy uborka szeletekkel is feldobhatod, télen pedig a savanyúságok is az újdonság erejével hathatnak.

6. Gondolj már reggel a délutáni édességéhségre

Ha jön a délutáni nassolhatnék, nem kell a munkahelyi büfé édességkínálatára hagyatkozni, ha viszel magaddal friss gyümölcsöt vagy zöldséget. Egy-egy alma vagy répa elrágcsálása nem csak a fogakat erősíti, de a bűnbeeséstől is megment.

7. Étkezz tudatosan!

Készülj és figyelj étkezéseidre! Ha össze-vissza csipegetsz, elveszted a kontrollt az elfogyasztott mennyiség felett, s a jóllakottság érzésétől is megfosztja magát. Ha nem figyel, a 3 darab keksz helyett 2 doboznyit fog elmajszolni észrevétlenül.

8. Egyszerű édességpótlás: a cappuccino

Ha elfog a vágy valami édes iránt, legegyszerűbb, ha iszol egy cappuccinót. A finom, meleg ital desszertként is kiváló, ám mindössze 50 kalóriát és kb. 2 gr zsírt tartalmaz. Ne a tejszínhabos, hanem a tejhabos változatot válaszd!

9. Szereted a majonézes szendvicseket?

Számos ételhez a majonézes öntet illik a leginkább. Mivel ez igen kalóriadús, bánj vele óvatosan! Tipp: hígítsd ugyanannyi joghurttal. Egy evőkanál majonéz 20 gramm zsírt és 180 kalóriát tartalmaz, úgyhogy nem árt visszafogni magad.

10. A sóval is csínján!

Egyes élelmiszerek, például a konzerv tonhal, annak ellenére, hogy igen alacsony kalóriatartalmú, mégis akadályt gördít a fogyás elé, mivel nagy mennyiségű só található bennük. Igyekezzünk minél kevesebb sót vagy sótartalmú ételt fogyasztani.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.