2014.09.05. 06:00:00 7982 64

10 meglepő tény a kávéról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van, akinél nem indulhat a nap egy jó erős fekete, vagy egy nagy bögre tejeskávé nélkül. Sokaknak nem is folytatódhat… Extrém esetben előfordul az, hogy olyan, mint a levegő: egyszerűen kell. Még szerencse, hogy manapság már nem jár a fogyasztásáért halálbüntetés! Úgyhogy elő a „kotyogókkal”, a lentebb írt tények után Te is biztos megkívánod!

A kávé számos antioxidánst és bioaktív összetevőt tartalmaz. - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A kávé számos antioxidánst és bioaktív összetevőt tartalmaz.

Tudtad…?

… hogy a legdrágább kávé trágyából, konkrétabban elefánt trágyából előállítható? Az emésztési folyamatok során a kávészemben lévő fehérje lebomlik, végeredményben mondható, hogy egy jó csésze, extraminőségű kávé készül. Hm, tulajdonképpen egy élő kávéautomatáról is beszélhetnénk…ez egy kicsit extrém lenne.

… hogy akár egy kamiont is képes lenne hajtani? Egy férfi a kávébab hulladékát használta fel, alakította át és töltötte gépjárművébe, ami körülbelül 96 km/órás sebességgel haladt. Ez egy Guiness rekordhoz is elegendő volt.

… hogy a kávéivás büntethető volt, akár halállal is? A XVII. Századi Törökországban, szultáni rendeletre, akit kávéiváson kaptak, bizony hamar elveszíthette a fejét - egész konkrét értelemben.

… hogy a koffeinmentes kávé valójában nem teljesen koffeinmentes? Átesik ugyan egy olyan folyamaton, ahol csökkentik a koffein mennyiségét, de teljesen nem tűntetik azt el. Persze, kevesebb van benne, mint a hagyományos kávéban, de azért jelen van egy pici koffein.

… hogy az Egyesült Államokban egyetlen állam, méghozzá Hawaii foglalkozik kávétermesztéssel? Sőt, ez az egyik legdrágább kávéfajta innen származik.

… hogy a kávét etiópiai kecskék és őrzőjük fedezte fel? Vagyis valószínűsíthetően így történt. Miután a kecskék ettek a piros bogyókból, felélénkülve ugráltak mindenfelé. Amikor Káldi, a pásztor megnézte, miből ehettek ezek az állatok, megkóstolta, és a hasonlóan reagált ő is. A dolgot elújságolta a környéken élő szerzeteseknek, akik rájöttek, a bogyókat megpörkölve finom italt készíthetnek belőle.

… hogy rengeteg kávét iszunk? A Világon 2,25 billió csésze kávét állítanak elő naponta. Ebből 400 millió csak az USA-ban fogy el. Szép teljesítmény!

…. hogy a fent írtak ellenére a legtöbb kévét mégis Hollandiában isszák? Szám szerint 2 és egynegyed csészét naponta. Utánuk jönnek nyelvrokonaink, a finnek a maguk 1,8 csésze/fő-s fogyasztásukkal, majd a svédek az 1 és egyharmad csészéjükkel. Vajon mi magyarok hol helyezkedünk el a ranglistán?

…hogy az európaiak gyakran hívják a kávét „arab bornak” is? A megfogalmazás egész találó, hiszen a szó, vagy szóösszetétel, amelyből a „kávé” fordítva van, a „(kávé)bab bora”.

… hogy az egyik legütősebb kávéfajta neve „Death Wish”, vagyis „Halálvágy”? A hagyományos arab variáció helyett Robusta babot használnak készítői, ennek eredményeképpen az a fajta kávé 200%-kal ütősebb, mint rokonai.

Forrás: Geobeats

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...