2016.09.04. 08:24:22 16452 274

Mi kerüljön a kalapba? – Csábító gombafejek töltve
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az őszi receptek között biztosan szerepel egy-egy gombás étel mindenkinél – vagy legalábbis azoknál, akik szeretik ezt a különlegességet. Nálunk nagy a „kalapos” iránti rajongás, így megpróbáljuk a legkülönfélébb módokon elkészíteni: pörköltnek, hús mellé köretnek, levesnek vagy levesbe és így tovább.

Töltött gomba - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Töltött gomba

Talán az egyik legegyszerűbb, legjobban variálható fajtája a belőle készült ételeknek, ha valamilyen szósszal vagy egyéb finomsággal megtöltjük a fejeket.

Nem kell túlkomplikálni

Ha például maradt egy kis bolognai, de a spagettit már senki sem kívánja a családban, tölts meg vele néhány gombafejet, egy kis reszelt sajt kerüljön a tetejére, mehet a sütőbe néhány percre és már kész is a gyors és egyszerű vacsi.

Máj, ó, máj!

De ugyanígy megtölthető egy kis májkrémmel, melyet előtte a saját ízlésünk szerint fűszereztünk be. Szintén sajttal megszórni, sütni és már ülhet is az asztal köré a család.

És még egy egyszerű

Ha imádjátok a különböző ízesítésű, és ráadásul házi fűszervajat (ezekhez recepteket itt találsz), miért ne tölthetnénk meg ezekkel az amúgy is ízletes gombafejeket. Grillezve vagy sütőben sütve is ínycsiklandozó.

Ha valami bonyolultabbra vágysz

Nem kell megijedni, ezek a receptek sem igénylenek mesterszakácsi tehetséget.

Ha a nyári ízek után ácsingózol

Hozzávalók:

  • 8 nagyobb gombafej

  • egy kisebb cukkini fele

  • 25 dkg darált hús

  • 5 dkg fűszervaj

  • 20 dkg fetasajt

  • só, bors

A gombákat megmossuk, megpucoljuk, a lemezeket, szárát eltávolítjuk. A darált húst sóval, borssal megszórjuk. A cukkinit megmossuk, meghámozzuk és a sajt harmadával apró kockákra vágjuk, majd a fűszervajjal együtt a húshoz adjuk, majd az egészet összekeverjük. Ha kész, tölthetjük is meg a gombákat, a tetejüket szórjuk meg a maradék sajttal és zsupsz, be a sütőbe, míg szépen össze nem sül.

És még egy…

Ami kell hozzá:

  • 8 nagyobb gombafej

  • 1 pohár tejföl

  • 8 dkg sonka vagy szalonna, ízlés szerint

  • 1 db hagyma

  • 8 dkg sajt, reszelve

  • fél csokor metélőhagyma

  • só, bors

  • valamilyen zsiradék

A gombákat megmossuk, megpucoljuk. A szárát kivágjuk, de nem dobjuk el, hanem félrerakjuk. Egy hőálló edényt zsiradékkal kikenünk és a gombafejeket belerakjuk úgy, hogy a nyitott felük legyen felfelé. A sütőt közben előmelegítjük 200 ⁰C-ra. A hagymát, a gomba szárát, a metélőhagymát apróra vágjuk. A hagymát, gombaszárat a sonkával, szalonnával egy serpenyőben kissé megpirítjuk, majd hozzákeverjük a tejfölt, metélőhagymával, sóval, borssal ízesítjük. ( A sóval óvatosan, mert a sonka, szalonna elég sós amúgy is.) Végül töltsük meg a keverékkel a gombákat, szórjuk meg sajttal, majd mehet a sütőbe, amíg szép aranybarnára nem sül a sajt a finomság tetején.

Forrás: chefkoch.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.

Gumis lepedő gond? Így hajtogasd!

Üdvözlünk a "Gumis lepedők hajtogatási fesztiválján"! Igen, jól hallottad, azért gyűltünk ma össze, hogy megünnepeljük a világ legádázabb sportágát: a gumis lepedők hajtogatását! Tudjuk, hogy sokan nem gondolják ezt olyan komoly tevékenységnek, mint mondjuk a hegymászást vagy a sakkot, de hidd el, a gumis lepedő hajtogatása legalább akkora kihívást tartogat, mint az említett sportok gyakorlása. Némi rutint igényel, de ha egyszer megtanulja az ember, könnyen és gyorsan elvégezhető.