2017.10.16. 09:59:04 13467 355

Érdekességek az agyról - jó tudni ezeket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberi agy valószínűleg a legkomplexebb számítógéppel is felvehetné a versenyt, és több emberöltőnyi időre is elegendő munkát ad a fáradhatatlan kutatóknak, akik egyre több új információval látnak el minket. Észveszejtő érdekességek jönnek!

Bal és jobb agyfélteke - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bal és jobb agyfélteke

Az alváshiány memória gondokhoz vezethet

A Kaliforniai egyetem kutatói meggyőző bizonyítékot találtak arra, hogy a krónikus alvás hiány rontja a memóriát és akár még az Alzheimer-kór kialakulásához is hozzájárulhat. Ha soha nem alszunk eleget, az károsíthatja az agysejteket.

Ajaj..., a kisgyerekes szülőknek vajon van valamiféle felmentésük? :D

A hosszú ideig tartó stressz egyszerűen tönkre teszi az agyat

Ha túl sokáig élünk stresszben, az agyunk felmondhatja a szolgálatot. Biztos érezted már egy-egy stresszesebb időszak után, hogy egyszerűen nem bírsz gondolkozni, gyakorlatilag ledobtad a láncot... Ráadásul a stressz hatására még idegesnek, feszülnek és zavartnak is érezheted magad, ami nem csoda, hiszen az agyunk nagyon nincs ilyenkor formában, ezért gyakran a kiutat sem találja a stressz-körforgásból.

A szerelem és a gyűlölet nem áll távol egymástól

Ez a két érzelem bár eltérő mintázatot eredményez az agyban, ám két azonos terület aktív a szeretet és a gyűlölet kifejeződésekor, a putamen és az insula. Érdekes, hogy a szeretet érzet csökkenti a döntésekért és logikus gondolkodásért felelős területek aktivitását... Hmm.

Vigyázz! Az agyad megérzi, ha nem iszol eleget

Mármint vizet. :) Természetesen. Ugyanis az agy nagyon érzékeny arra, ha nem iszol elég folyadékot. Már egy kis mértékű dehidratáció (2%) is koncentrációzavart, rövidtávú memória-zavart okozhat, és megnehezítheti a gondolkodást úgy általában. Szóval igyunk, igyunk és igyunk!

A terhesség átrajzolja az agyat

Immár hivatalos: a terhesség megváltoztatja az agy struktúráját. A kutatók szerint csökken a szürkeállomány területe azokon a részeken, melyek a társas érintkezésekért, más emberek megismeréséért és megértéséért felelősek. Mindez azért történik, hogy az anya még jobban a babájára koncentrálhasson, jó kapcsolat alakuljon ki közöttük, és az ő szükségleteit értse - ne a külvilágét... Ezenkívül a lehetséges veszélyeket is jobban észre veszi ennek a változásnak köszönhetően.

A festés javítja az agy működését

62 és 70 év közötti emberek vettek részt egy kutatásban, melyben arra voltak kíváncsiak a tudósok, hogy a festegetés vagy a művészet történettel való ismerkedés hat-e jobban az agy működésére. A kísérletet azért végezték el, mert egy másik kutatás azt sugallta, hogy a festés illetve a művészetekkel való ismerkedés javítja a különböző agyi területek közötti együttműködést és lassíthatja az öregedést. A kutatók azt tapasztalták, hogy a festés tanfolyam résztvevői jobb eredményt értek el az azt követő teszteken, mint a művészet történet tanulók.

Az olvasás a legjobb tréning az agynak

Oxfordi kutatók vizsgálták az olvasás és a tévézés hatásait az agyra, és azt fedezték fel, hogy az olvasás rendkívüli módon megdolgoztatja az agyat, és olyan területeket is aktivál, amiket máskor nem használunk - akárcsak egy jó edzés. Ezenkívül vér tódul a megértésért és koncentrációért felelős részekbe is. Sajnos tévézés vagy számítógépes játékok játszása közben ezen hatások közül szinte semmi nem érvényesül... Szóval olvassunk sokat, hogy fitten tartsuk az agyunkat is!

Forrás: brightside.me

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...