2015.03.15. 07:55:32 12380 383

Zsálya, a virágzó gyógyszertár
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már neve is magában hordozza a gyógyulás lehetőségét, hiszen a latin „Salvia” jelentése annyit tesz, meggyógyulni, gyógyítani. Ha eddig „csak” köhögésre, torokfájásra használtad, mindenképp érdemes megismeri a zsálya egyéb áldásos, gyógyításban, gasztronómiában alkalmazható tulajdonságait.

Zsálya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zsálya

Kezdjük az alapoknál

A zsálya egy Dél-Európából származó, nálunk termesztett, illatos, bokros félcserje. Gyógyászati célra leginkább leveleit használják, melyek, a száraktól leválasztva, júniusban és júliusban gyűjthetőek.

A zsályában van valami...

Méghozzá nem is akármi! Tartalmaz cserzőanyagot, diterpéneket, flavonoidokat és illóolajat.

Gyógynövény torokra, gégére, rekedtségre

Torokgyulladás, gennyes mandulák esetén gargalizálószerként alkalmazva, vagy teaként fogyasztva is kiváló lehet. Köhögés esetén lándzsás útifűvel és ökörfarkkóró virágával kombinálva főzhetünk belőle teát.

Ha a gyomor rakoncátlankodna - igyál zsálya teát

Görcsoldóként és felfúvódásgátlóként is alkalmazható, gyomor- és bélhurut esetében is javasolt fogyasztani a belőle készült teát.

Szájvízként sem utolsó a zsálya

A szájban keletkezett különböző sebek, gyulladások, szájpenész, fogínysorvadás, fogínyvérzés, feldörzsölések esetén is jó lehet, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, összehúzó hatásának köszönhetően. A kellemetlen lehelet ellenszere is lehet ez a gyógynövény.

Viszlát, izzadás!

Amellett, hogy a testünkön, testünkben lévő gyulladást csökkenti, pozitív hatással van a verejtékképződésünkre is, hiszen a zsálya képes lehet azt szabályozni, csökkenteni.

Ha csíp, ha szúr

Kisebb méretű és mértékű duzzanatok, rovarcsípések enyhítésére is alkalmas, amennyiben a sérült bőrfelületet bedörzsöljük a zsálya levelével.

Irány a konyha

Tea is készíthető belőle, de kitűnő saláták, pástétomok, töltelékek ízesítőjeként, kiváló halakhoz, tésztákhoz, húsételekhez. A zsálya egy fűszer, ami gyógynövény. Magas antioxidáns tartalma miatt remek tartósítószer gyanánt is.

Hasznos, de nem árt figyelni

Az ajánlott napi adagja 6 gramm, amit nem ajánlatos túllépni! A túlzásba vitt zsályafogyasztás megzavarhatja emésztésünket, azáltal, hogy a benne található keserűanyagok és csersavak serkentik az enzimműködést. 2 éves kor alatt és 65 év felett inkább csak az enyhébb készítményei ajánlottak. Az illóolaját lenyelni nem szabad, mert görcsös rohamot okozhat. Kismamák, szoptató anyukák ne alkalmazzák a zsályát semmilyen formában.

Forrás: vital.hu, hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!