2014.12.10. 17:48:28 32904 47

Zöld tea pro és kontra: 9 érv mellette és ellene!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A zöld tea az egyik legegészségesebbnek tartott ital a világon, tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal és az egész testre jótékony hatással van, tetőtől talpig - állítják az zöld tea pártiak. De az éremnek két oldala van. Összegyűjtöttük 9 jó tulajdonságát, valamint 9 olyan esetet, amikor annyira nem javasolt a fogyasztása.

Zöld tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöld tea

1. Zöld teával az általános, jó egészségért

Ráncok, betegségek, öregedés? Az antioxidáns hatású polifenolok és flavonoidok, amelyek a zöld teában találhatóak, hatékonyan veszik fel a harcot a szabad gyökök ellen. Mint tudod, a szabad gyökök számos betegség kialakulásában és az öregedésben is szerepet játszanak. Késleltetheted a folyamatot rendszeres zöld tea fogyasztással és viszlát szarkalábak, good bye félegészség!

Ha teheted, akkor inkább jobb minőségű zöld teát válassz, mivel az olcsó fajtáknak magas lehet a fluorid tartalma.

2. Felturbózza az agyat!

Koffein tartalmának köszönhetően a zöld tea nemcsak ébren tart, hanem stimulálja is az agyat, segíthet a jó közérzetben és a gyorsabb reakció időben (jól jöhet vizsgákon és a munkában is). Mivel csak kis mennyiségben van benne az élénkítő anyag, ezért azok is fogyaszthatják (kis mennyiségben), akiknek például a kávé már sok lenne. A koffeinen kívül L-theanin is található a zöld teában, ami a nyugtalanság megszüntetésére hivatott. A kettő kombinációja ideális az agy serkentéséhez.

3. Hatékonyabb diéta, fogyókúra

A zöld tea felpörgetheti az anyagcserét, így hozzájárulhat a fogyókúra hatékonyságához. A kutatások eltérő eredményeket mutatnak ezzel kapcsolatban, így zsírégető hatása nagyban függ az egyéni érzékenységtől. Ami viszont biztos: segíthet az emésztésben és enyhe hashajtó hatása is van. Reggeli kávék helyett ideális lehet a nap indításához! :)

4. A zöld tea segíthet a rákmegelőzésben

Mivel a zöld tea erős antioxidáns hatással bír, ezért bizonyos rák típusok megelőzésében a segítségünkre lehet. Ilyen például a mellrák, a prosztatarák és a petefészekrák.

5. Baktériumok és vírusok ellen

A catechin nevű antioxidánsnak köszönhetően a zöld teának baktérium és vírusölő hatása is van, ezért fogyasztásával csökkentheted a fertőzések veszélyét. Jó dolog ez az influenza szezonban!

6. A higiénikus szájápoláshoz fogyassz zöld teát naponta

Mivel kiváló baktériumölő, ezért hozzájárul a fogak egészségének a megőrzéséhez is, és segít a rossz lehelet semlegesítésében. Mint már említettem, ideális napindító folyadék!

7. Zöld tea a 2-es típusú cukorbetegségben

Egyes kutatások szerint a zöld tea segíthet az inzulin érzékenység javításában és a vércukorszint csökkentésében, így a 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) megelőzhető lehet. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén szükséges a vércukorszint ellenőrzése, ha zöld teát fogyasztasz.

8. A zöld tea a szív- és érrendszer jó barátja

A szív- és érrendszer karbantartásában is segíthet a zöld tea, mivel csökkentheti a koleszterin szintet, így elkerülhető lehet az érelmeszesedés, ami egy kockázati tényező, ami szívproblémák kialakulásához vezethet.

9. Gyulladáscsökkentő

Minden mozdulat fáj? Igyál naponta zöld teát, mivel a finom folyadék, akár az ízületi gyulladások leküzdésében is a segítségedre lehet. Flavonoid tartalmának köszönhetően bármilyen gyulladás ellen jól jöhet.

Zöld tea mellékhatások

A zöld teának is lehetnek mellékhatásai, amelyeket nem árt, ha tudsz! Ez általában akkor fordulhat elő, hogyha túl sokat iszol belőle!

  1. A túl sok zöld tea mindenkinél másnak bizonyulhat, de 5 vagy több csésze már valószínűleg negatív hatásokkal (pl.: nyugtalanság) is jár a koffein miatt.
  2. Fogyasztása egyáltalán nem javasolt magas gyomorsav vagy reflux esetén.
  3. Terhesség és szoptatás ideje alatt 2 csészénél több zöld tea nem ajánlott.
  4. A hasmenést és az IBS-t (irritábilis bélszindróma) súlyosbíthatja koffein tartalma miatt.
  5. A zöld tea kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők májbetegségek esetén nem ajánlottak.
  6. Csontritkulás esetén maximum 2-3 csésze ajánlott, mivel megnövelheti a kalcium ürülését a vizeléssel.
  7. A vérszegénységet súlyosbíthatja, mivel gyengítheti a szervezet vasfelvevő képességét.
  8. Magas vérnyomás esetén nem ajánlott a koffeintartalom miatt.
  9. Szívritmus problémákat okozhat az erre érzékenyeknél.

Forrás: webmd.com, authoritynutrition.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...