2016.08.08. 11:32:35 11248 237

Zöld szőnyeg a ház elé – Gyeptelepítés profin
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szomszéd füve mindig zöldebb? Mármint tényleg? Te pedig a gazos ritkás gyep közül lesed irigykedve? Gondos munkával fordulhat a kocka! A gyeptelepítés bizony körültekintést és alaposságot igénylő munka, hiszen az eredménye 10-15 évre is kihathat. A kezdet pedig.. éppen most aktuális!

Zöld fű - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöld fű

Ugyanis a legalkalmasabb időpont a pázsitunk előkészítésének éppen az augusztus közepe és vége, de még szeptember elején sem vagyunk elkésve vele.

Az előkészítés

Fontos, hogy előre gondolkodjunk, és ha egyébként nem lejtőn helyezkedik el a füvesíteni kívánt terület, az elrónázása az első feladatunk: 1-2 % lejtést kell kialakítanunk, hogy a hóolvadás vize ne gyűljön fel rajta. A jó pázsit tápanyag igényes, így érdemes ültetés előtt feljavítanunk a talajt. Alapos felásásra van tehát szükség, majd morzsalékosra elmunkáljuk a földet és kezdődhet a megelőző táplálás. Ezt megtehetjük zsákos szerves trágyával, tőzeggel, vagy akár érett istállótrágyával is.

Válassz tudatosan fűmagot!

Mielőtt fűmag vásárlásra adnád a fejed, gondold végig, hogy mi lesz az új gyep fő funkciója. Ha gyönyörködni szeretnél a házból kilépve, de egyébként a kertet nem nagyon használjátok aktívan, akkor a pázsit keveréket, ha a gyerekek fognak rajta játszani, időnként keményen igénybe véve a füvet, akkor strapabíró sport keveréket válaszd.

Mérd le a területet, ahová a puha zöld füvet képzelted, és ennek megfelelően négyzetméterenként körülbelül 40 gramm fűmaggal számolj, ennyit kell majd elvetned. Hogy ez jól menjen élesben, próbavetést is érdemes készíteni. Mérj ki egy négyzetméter területet, készítsd elő és 40 gramm fűmaggal csináld meg a próbavetést. Ez alapján később jobban fogod érezni, milyen mennyiségben szórd a fűmagot.

Mivel a mag csak a talaj felszíne alá kerülve csírázik, így a vetés után gereblyével a talajba kell veregetni. Ez azért is fontos, mert másképp a madarak áldozatává válnak a magok, és lássuk be ez igen bosszantó és költséges módja kis szárnyas barátaink jóllakatásának.

Az is elengedhetetlen, hogy a nedves talajrészecskék a fűmaghoz tapadjanak, hiszen ez gyorsítja meg és segíti elő a csírázást. Ezért amikor már kevés fűmag maradt csak a felszínen, a talaj tömörítését is el kell végezni. Nagyobb területen hengerezéssel tudjuk ezt legpraktikusabban megoldani, erre alkalmas eszközt pedig ha vásárolni nem akarunk, akár bérelhetünk is. Kisebb területre az is elegendő, ha a lapát hátával alaposan átütögetjük a talajt.

A telepítés szintén elengedhetetlen, befejező mozzanata az öntözés: Nagy tápanyag igénye mellett, a pázsit igen vízigényes is. Melegebb, száraz időben naponta kétszer, reggel és este öntözzük meg alaposan. Ekkor két dologra figyeljünk: tűző napsütésben semmiképp ne locsoljunk, illetve ne mossuk ki a fűmagot a földből, ha nem szeretnénk, hogy a szép zöld gyep foltokban hiányozzon.

Zöld pihés föld

Igen kedves látvány kemény munkánk első gyümölcse: nagyjából egy hét után apró, gyenge kis fűszálacskák jelennek meg a füvesített területen. Ez még inkább aranyosan néz ki, mint szépen, de ne aggódjunk, ezt követően már nem kell sokat várnunk, hogy az egyenletes zöld szín legyen az uralkodó.

Kislolli

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...