2015.01.24. 15:07:39 4077 30

Weöres Sándor-idézetet küldenénk a Holdra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra” - ha egyszer fellövik a magyar fejlesztésű űrszondát, a Pulit, akkor ez a Weöres Sándor-részlet jutna ki a világűrbe, és -a Puli Space Technologies reményei szerint - a Holdra is.

Hold a háttérben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hold a háttérben

Január elsejéig több száz versrészletet küldtek az olvasók a Kultúrpart portálnak, hogy aztán Molnár Piroska színművész, Tarján Tamás irodalomtörténész, Turi Tímea és Fehér Renátó költő, valamint a Pulit fejlesztő csapat vezetője, Pacher Tibor fizikus kiválasszák az űrbéli küldetésre legnemesebbnek ítélt idézetet. A nyertes részlet végül Weöres Sándor Szembe-fordított tükrök című verséből került ki.

A fejlesztő csapat tervei szerint a Puli űrszonda 2016 második felében érkezhetne a Holdra, ezzel a magyar lehetne a negyedik nemzet, amelynek a járműve eljut a Föld körül keringő égitestre. Addig azonban „számos, elsősorban anyagi természetű” nehézséget kellene leküzdenie a fejlesztőknek, és előbb érdemes lenne a Google Lunar XPRIZE versenyen is jól teljesíteniük. A megmérettetés lényege ugyanis, hogy a nevező csapatok olyan önműködő felderítő robotokat fejlesszenek, amelyek sikeresen eljutnak a Holdra, képesek a felszínen legalább fél kilométert megtenni, és onnan nagy felbontású képeket, illetve videókat visszaküldeni a Földre.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...