2014.07.23. 05:40:00 5259 28

Viharos nyár: óvd az elektronikát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Idén nyáron nem annyira jó az időjárás, néhány nap kánikulát több nap eső követ. Jégeső, viharos szél, villámok: nem csak a nyaralást tudják elrontani, hanem az érzékeny elektromos készülékeket is. Összegyűjtünk pár tippet, mit csinálj viharban! Nem lehetsz elég óvatos!

 - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com

1. Út közben

Ha menet közben ér el az eső, és nagyon nem tudsz védett helyre menni - pl. mert kerékpáron ülsz - bármilyen boltban kérj nylontáskát, és csomagolt bele a mobiltelefont, valamint a többi elektromos készüléket (pl. laptopot, nem vízálló órát). Nagy eső ellen akár 2-3 táska kicsit több védelmet biztosít, csak figyelj a gondos csomagolásra! Ha a telefon mégis elázott, kapcsold ki, és amennyire lehet, szedd szét: vedd le a hátlapot, szereld ki az akkumulátort, memória- és SIM-kártyát.

2. Amikor hazaérsz

Ne kapcsold be a készülékeket vizesen! Zárlatot okozhat a bent ragadt víz, ki kell szárítani a készüléket. Azonban nem mindegy, hogy hogy!

Egy tál rizs

Kiváló segítség! Egy zárható dobozba (pl. ételhordó) önts 1-2 cm-nyi rizst, majd tedd rá a telefont, és zárd le éjszakára! A rizs kiválóan magába szívja a nedvességet, és nem károsul az elektronika.

3. Viharban ne tölts!

Ha a vihart villámlás kíséri, húzz ki a konnektorból mindent, aminek nem szükséges áram alatt lennie. A TV-nézést is mellőzheted, de telefont, tabletet, laptopot tényleg ne tölts! Ha villámcsapás éri a házat, szerencsés esetben csak a töltő sül meg, de általában komolyabb lesz a baj. Ha mégis muszáj töltened a laptopot, használj túlfeszültségvédelemmel ellátott elosztót.

4. A vezetékes router is veszélyforrás

Kevesen gondolnak rá, de a számítógépek esetében nem csak az elektromos, de az Internet-hálózat is vezeti a feszültséget. Ha vezetékes kapcsolat van, a routert is áramtalanítsd és húzd ki a hálózati kábelt is!

5. Akkor is, ha a háznak van villámhárítója

A fentieket érdemes meglépni nem csak a családi házban, hanem a panelban lakóknak is: bár a kábel-TV és Internetszolgáltatók komoly védelmet építenek ki, egy villámcsapás hatását nem biztos, hogy képesek átvészelni, és az otthoni hálózatunkon több száz ezer forintos kárt tud okozni egy bedugva felejtett kábel.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...