2015.02.18. 08:35:38 8674 173

Vége a transz-zsíroknak, könnyebb lesz az egészséges táplálkozás
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyszerűbb lesz az egészséges táplálkozás, még azoknak is, akik eddig nem fordítottak erre olyan nagy figyelmet. Egy tavalyi rendelet alapján 2015. február 18-tól korlátozzák a kiskereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerek transz-zsírsav tartalmát, így próbálják megfékezni a szív- és érrendszerei betegségeket.

Egészségtelen táplálkozás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészségtelen táplálkozás

A rendelet egy évvel ezelőtt lépett életbe, eddig tartott a türelmi idő, most már nem lehet a polcokon olyan élelmiszer, amely egy meghatározott mértéket meghaladva tartalmaz transz-zsírsavat (TFA) -írja a Tudatos Vásárló.hu. Az ÁNTSZ szerint a tavaly óta érvényben lévő rendelet pozitív hatása már érezhető, és máris csökkent az egészségügyi kockázatot jelentő élelmiszerek száma. Mindennek eredményeként évente akár 3-6 ezerrel eshet vissza a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás Magyarországon.

A mesterséges transz-zsírok az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkeznek. Bizonyított tény, hogy kedvezőtlenül befolyásolják a zsíranyagcserét. Így növelik az ún. LDL („rossz”) és csökkentik a HDL („jó”) koleszterinszintet. A jelentős kockázatot jól tükrözi, hogy már napi 5 gramm transz-zsírsav bevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetőségét. Azaz a telített zsírsavakhoz viszonyítva is grammonként ötször nagyobb kockázattal számolhatunk.

MIT NE EGYEK, HA NEM AKAROM, HOGY SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BAJOM LEGYEN?

A TILTÁS AZONBAN NEM TELJES KÖRŰ

A türelmi idő lejárta azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben még ki lehetett árusítani a rendeletnek nem megfelelő termékeket. 2015. február 18-tól már ezt sem lehet. A jogszabály azonban nem teljesen tiltja a transz-zsírsavak jelenlétét a termékekben.

A teljes tiltás helyett úgy fogalmaz, hogy tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerek esetében, ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 20 százalék, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 4 grammot.

Illetve az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3 százalék, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...