2014.05.02. 09:29:23 5251 18

Városszéli puhányok, irány a part!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Aki eddig még nem tette meg, annak ideje leporolni a télre gondosan elrakott horgászfelszerelést, hiszen itt a tavaszi idény! Sőt, hamarosan beköszönt a nyári is, így nem árt szemügyre venni, mi mindenre kell odafigyelni felszereléssel, csalival, az optimális horgászhely kiválasztásával kapcsolatban, hogy a nagy ho-ho-hóból a végén nagy hi-hi-hi-hi legyen a teli száknak köszönhetően.

A horgászat nyugalma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A horgászat nyugalma

Egyre melegebb napsugarak=egyre melegebb vizek

A tavasz beköszöntével horgászvizeink hőmérséklete folyamatosan emelkedik, és ugyanilyen tempóban tér magához a telet itt átvészelő élővilág. A halak a hideg évszakban sem alszanak, csupán életfunkcióik lassulnak le, kevesebb táplálékra van szükségük, és azért is kevesebb utat hajlandóak megtenni. Viszont rendkívül jól érzékelik téli vermelő helyeik és a sekélyebb, a tavaszi napsugaraknak köszönhetően egyre melegebb vizek közti hőmérséklet különbséget. A napos órák számával egyenes arányban népesednek be ezek a kevésbé mély részek.

Hidegben tilos a világos

Habár a hűvösebb vízben a halak kevesebb táplálékot fogyasztanak, azért nem árt némi etetőanyaggal felkelteni az érdeklődésüket, illetve egy helyre csődíteni őket. A tápanyagban gazdag eledelt érdemes feldobni némi csontival, gilisztával, etetőszúnyoggal. Arra figyelni kell, hogy minél hidegebb a víz, az etetőanyag annál sötétebb legyen (a világos elijesztené a halakat), majd ahogy melegszik, elindul az élet, egyre zavarosabb lesz, így egyre világosodhat az etetőanyag színe is.

Bot, zsinór, horog és a rávaló

A bot megválasztásakor vegyük számításba azt is, hogy a kora tavaszi napokban a halak még a tó parttól távoli részén tanyáznak, így a spicc- vagy rakós botok helyett válasszunk inkább feeder, gerinces match- vagy pickerbotot. Mivel ilyenkor kevésbé veszik menekülőre a horoggal küzdők, mint mondjuk nyáron, elegendő a vékonyabb (pl. 16-os) zsinór is, melynek végére kicsi (12-20), vékony húsú, előkéhez igazodó horog kerüljön. Mindenképp voksoljunk a magas fehérjetartalmú csali mellett, mint például a giliszta, pinki, csontkukac, szúnyoglárva, főtt kender vagy csemegekukorica.

Tipp horgászfeleségeknek

Szívet melengető érzés látni párunk arcán a gyermeki örömöt az első napsugarak láttán: „Mikor megyünk horgászni?” Igen, Ti, Te és Ő (és ha vannak már, akkor a gyerekek). Az első időkben egy-két halk nem tudom-mal elodázható a kérdés, de ahogy a hőmérő higanyszála feljebb kúszik, lányok, szorul a hurok. No, ilyenkor kell előbányászni az éjjeliszekrény alsó fiókjából a „Majd egyszer kiolvasom” címkével ellátott magazinokat, az eddig befejezetlen könyveket és a természet lágy ölén, madárcsicsergés és urunk (remélhetőleg gyakori) felszisszenései közepette („Kapás!”) az utolsó betűig „kivégezni” őket. Így mi is pihenünk, művelődünk, a családi béke is megmarad és a vacsorára való is meglesz.

Forrás: haldorado.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...