2016.01.11. 14:33:53 17679 359

Variációk sertéssültre – a fokhagymás, a mustáros és a favágó!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A változatosság kedvéért néha napján belefér egy-egy sertéssült is az ember életébe. Főként, ha jóféle házi forrásból szerezte be a húst, és ha a csirke már a könyökén jön ki. Laktató és finom sülteket lehet készíteni, amivel ráadásul sokat foglalkozni sem kell, mert betoljuk a sütőbe, megsül és kész. Lehet fogyasztani!

Sertéssült - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sertéssült

Amikor ilyen hideg van, egy kicsit zsírosabb ételekre vágyik a szervezet, ha módjával tesszük, és laza salátával tálaljuk, akkor akár egy sertéssült is belefér az étrendbe. Azért a koleszterinszintjére mindenki vigyázzon!

Fokhagymás sült sertéscombból

Hozzávalók:

  • 4-5 szelet sertéscomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors, kakukkfű, rozmaring, majoránna
  • 1 dl vörösbor
  • zsiradék

A vöröshagymát karikákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A sertésszeleteket egyesével befűszerezzük (fokhagymával és száraz fűszerekkel), és egy kicsit állni hagyjuk (1 órát). Egy tepsit vékonyan kikenünk zsírral és belehelyezzük a hússzeleteket. Rátesszük a vöröshagyma szeleteket, és nagyon kevés zsírt morzsolunk még rá. Felöntjük vörösborral és egy kicsit vízzel, majd 1 órán keresztül közepes hőmérsékleten, alufólia alatt pároljuk. Közben locsolgatjuk, egyszer meg is fordíthatjuk a húsokat. Majd levesszük az alufóliát és magasabb hőfokon megpirítjuk.

Mustáros Sertéscomb

Gyakorlatilag az előzőhöz hasonlóan készül, azonban a fűszereket 2-3 kanál mustárban keverjük el és ezzel kenegetjük meg a húsokat. Vörösborral természetesen nem öntjük fel ezt a változatot. Mielőtt teljesen elkészülne, tejföllel is megkenegethetjük a húsok tetejét, megszórjuk sajttal (vagy füstölt sajttal) és így sütjük az utolsó fél órában.

A sertéscombot tarja szeletekkel is helyettesíthetjük. Mindegyik fűszerezés isteni a tarjához is.

Próbáld ki a mézes mustáros pácot is! Mustár és méz fele-fele arányban, olaj, só, bors, fokhagyma, mehet bele a hús. 4-5 óra pácolódás és irány a sütő! A fenti módszerrel megsütjük. A méztől ragacsos és ropogós lesz, ha szeretitek az édes-savanyú fogásokat, akkor ez is ízleni fog.

Favágó sertésszelet – ha igazán tápláló fogásra vágysz!

  • 4 szelet sertéshús (tarja, comb vagy karaj)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 4 db tojás
  • olaj
  • só, bors, majoránna

Ehhez a sülthöz ki kell klopfolni a hússzeleteket, majd sóval, borssal és majoránnával fűszerezzük őket. Forró olajban 5-5 percig sütjük mind a kettő oldalukat. Közben a hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát kockákra vágjuk, a szalonnát felcsíkozzuk. Kivesszük a húst az olajból és ugyanahhoz a zsiradékhoz hozzáadjuk az imént előkészített alapanyagokat. Ezeket összerottyantjuk, majd a tűzálló tálba helyezett húsra halmozzuk. Negyed órára a 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és összesütjük őket. A tojásból tükörtojást sütünk, és a kis halmot tetejére tesszük, miután kivettük a sütőből.

Tálaljuk egy laza zöldsalátával, amire citromos-olívaolajos öntetet készítünk, vagy különböző párolt zöldségekkel.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!