2016.08.04. 19:25:53 12520 316

Varázsolj izgalmas és egészséges ízeket az asztalra korianderrel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van, aki imádja, van, aki véletlenül sem használná receptjeihez a koriander zöldjét vagy magját. Ez igen aromás, fűszeres ízének köszönhető. Ez a megosztottság azonban semmit nem von le értékéből, mint gyógy- és fűszernövény. Érdemes megkedvelni, ha eddig nem volt a szívünk csücske.

Koriander - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Koriander

Az egyiptomiak már időszámításunk előtt ezer évvel is használták a koriandert. Az ókori Görögországban népszerű afrodiziákum volt: a fehérborba áztatott koriandermag állítólag növelte az ivarsejtek számát. A Földközi-tenger medencéjéből származó koriandert ma már szinte az egész világon termesztik. A növény nyaranta fehéres vagy rózsaszínes virágot hoz, amelyből borsszemnyi üreges termés fejlődik ki. Friss zöldjének kellemetlen illata miatt "poloskakapornak" is hívják.

Az érett, megszárított koriandermag azonban kellemes, édeskés-fűszeres aromájú. A korianderlevelet és -magot leginkább a délkelet-ázsiai konyha használja. A növény magja alapvető összetevője az ebben a régióban igen népszerű fűszerkeverékeknek: a currynek, amit főleg a szárnyasból, sertésből, bárányból készült húsételekhez használnak, de ezzel ízesítik a zöldségeket és a rizst is.

Korrianderrel a kellemetlen szájszag ellen

A koriandert az orvoslásban különböző gyógyszerkészítményekhez és teákhoz is adják, hogy javítsa az illatukat. Itt különösen fontos, hogy kizárólag érett magvakat használjanak, mivel ezek csak a szárítási folyamat után nyerik el kellemes, fűszeres aromájukat. Az éretlen termésnek még szárítás után is rossz a szaga. A koriandermag már az ókori Palesztinában is hasznos eszköznek bizonyult a kellemetlen szájszag ellen. Elegendő egy percig rágni néhány magot.

Gyógyító hatás

A koriandermagban található illóolajok étvágygerjesztők, segítik az emésztést és görcsoldó hatásúak. A népi gyógyászatban a növény fiatal hajtásait sebgyógyításra is használják. Külsőleg alkalmazva az illóolaj jó hatással van a reumára, az ízületi és idegfájdalmakra. Energetizáló tulajdonságának köszönhetően a koriander pszichikailag is segít szorongás és idegkimerültség esetén.

Gyógyhatású összetevők - A koriandertermés linaloolból, gerániolból, gereanilacetátból, borneolból, decil-aldehidből és fellandrénből álló illóolaajt tartalmaz. A magokban emellett található még csersav, C-vitamin, fehérje, olaj, gamma-szitoszterol és umbeliferon is.

Korianderfőzet puffadás ellen - Törjünk össze 2 kávéskanál koriandermagot, öntsük fel 2,5 dl forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni 10 percig, hogy leülepedjen. Igyunk meg egy csésze ízesítetlen főzetet.

Migrénes rohamok enyhítésére igyunk naponta kétszer kissé édesített korianderteát: 1,5 evőkanál magot törjünk össze egy mozsárban, és öntsük fel 5 dl vízzel. forraljuk fel, és kis lángon főzzük kb. 10 percig. Fogyasztás előtt szűrjük le.

Étvágytalanság ellen - Étvágytalanság ellen, illetve az emésztés javítására és a szervezet erősítésére használjunk korianderes fűszerolajat. Sikerrel alkalmazható főzéshez és saláták önteteként: 20 csepp korianderolajat keverjünk 200 ml olíva- vagy napraforgóolajba, és 3 hétre tegyük hűvös helyre, hogy átadja az ízét.

Szerelmi bájital - 3 kávéskanál koriandermagot mozsárban törjünk össze, és öntsük fel egy liter vörösborral. Töltsük jól záródó edénybe, és egy hétre tegyük hűvös helyre. Rázzuk fel az edényt, azután szűrjük le az italt. Az így elkészített ital az ókor óta ismert, népszerű vágyserkentő (afrodiziákum).

Korianderes mártogatós recept

• 1 kávéskanál frissen őrölt korianderlevél • 200 g joghurt • csipetnyi zöld chilipaprika • só, bors

  1. A frissen felaprított korianderlevelet és a darált, zöld chilit összekeverjük a joghurttal.

  2. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

  3. A savanykás mártogatós jól illik főt halhoz, nyers zöldséghez, de sültekre is lehet kenni.

KONYHAI TIPPEK

  • A koriander aromás fűszer, amely mézeskalácshoz és fűszeres teasüteményhez ugyanúgy illik, mint levesekhez, vadételekhez, kolbászhoz, salátákhoz.
  • Az érett magnak édes, enyhe, kissé fűszeres, kandírozott narancshéjra emlékeztető íze van. Ezért a koriandert sokszor keverik likőrökhöz és csokoládéhoz.
  • A legjobb minőségű koriander (Coriandrum sativum) Indiából származik. Különösen Ázsiában sok fajtája és változata ismert, hazánkban csak egy-két fajtáját termesztik.
  • Lehetőleg mindig egész magot vásároljunk, hiszen az őrölt korianderből már elpárolgott az illóolajok nagy része.
  • Mielőtt ledaráljuk vagy mozsárban megtörjük a koriandermagot, pirítsuk meg kissé egy száraz serpenyőben. Ettől intenzívebb íze lesz.
  • Kenyér, zsemle vagy sütemény sütéséhez használhatunk egész magvakat is. Karakteres, fűszeres ízt adnak az ételnek.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.