2014.12.12. 12:12:37 8903 33

Változókor? Hívd segítségül a gyógynövényeket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sok nőt megvisel a változókor, mivel a szervezetben olyan dolgokat produkál, amihez nem igazán lehet hozzászokni. Ilyenek a hőhullámok, a hangulatváltozás, az ízületi fájdalmak, a hormonzavarok, a rendszertelen menstruáció, a hüvelyi szárazság, a magas vérnyomás, sőt akár a depresszió is. Mielőtt akár egy műtéti beavatkozásra is sor kerülne, próbálj ki egy szolidabb módszert!

Változókorban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Változókorban

A fent említett tünetek mind-mind arra utalnak, hogy valami nagy átalakulásra készül a szervezet. Át lehet esni kíméletesen is a klimaxon, csak hívd segítségül a természetet! A tünetek enyhítésére nemcsak gyógyszer vagy hormonális kezelés, végső esetben műtét alkalmazható. Mielőtt ezekhez a drasztikus dolgokhoz fordulnál, próbálj ki egy fokkal szolidabb megoldást: bizonyos gyógynövények és a megfelelő étkezés sokat segíthet.

A gyógyteák fogyasztásának általános szabályairól itt olvashatsz!

Gyógynövények a változókorban

A cickafarkfű az egyik legáltalánosabban ajánlott gyógynövény bármilyen női nyavalya esetén. Enyhítheti a menstruációs görcsöket és nyugtató hatását is ki használhatjuk a változókorban. Napi egy csésze javasolt három hónapon keresztül (3 hetente 1 hét szünettel).

Az orbáncfűből olajat is készítenek, ennek a fogyasztása is 3 hónapon keresztül javasol, úgy hogy 3 hét után mindig egy hét szünetet iktatunk be. Ez a gyógynövény leginkább a feszültségoldásban lehet a segítségedre.

A jamgyökér és a kínai angyalgyökér elsősorban a menstruáció és hormonháztartás egyensúlyának megőrzésében segíthet a változókor alatt. A jamgyökérnek ezenkívül még gyulladásgátló hatása is ismert, a kínai angyalgyökér pedig a fáradtság vagy a magas vérnyomás ellen is kifejtheti jótékony hatását.

A dong quai Kína egyik legismertebb és legkeresettebb gyógynövénye, a változókorban elsősorban a hőhullámok és a menstruációs görcsök csökkentésére használható.

Az asszonygyökér vagy más néven poloskavész már az amerikai őslakosok is használták, főként női problémák ellen, valószínűleg innen eredhet az asszonygyökér név. A változókor szinte összes tünetét enyhítheti a hőhullámoktól a depresszióig.

A palástfű és a citromfű egyaránt alkalmazható a klimax tüneteinek enyhítésére. Mindegyik nyugtató és görcsoldó hatású, ráadásul a hőhullámok is kevésbé fogják megviselni a szervezetet, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a gyógynövényeket tea formájában.

A barátcserjét főként a menopauza kezdetén szokták javasolni, mivel elősegítheti a sárgatesthormon azaz a progeszteron termelődését, így talán egy kicsit sikerülhet kitolni a klimaxot. Ezenkívül nyugtató és vérnyomás csökkentő hatása is ismert.

Mit egyél, ha éppen a változókorban vagy?

A gyógynövényeken kívül a magas fitoösztrogén tartalmú ételek fogyasztásával is hozzájárulhatunk a változókori tünetek enyhítéséhez. Erre az hívta fel a témakörben kutató tudósok figyelmét, hogy a távol-keleti hölgyeket kevésbé viseli meg a menopauza. A tényt azzal magyarázták, hogy az ő étrendjükben nagy arányban fordul elő a szója, ami gazdag fitoösztrogén forrás.

A fitoösztrogén a női nemi hormonhoz hasonlóan képes kapcsolódni a szervezet ösztrogénreceptoraival, így éppen jó helyen fejthetik ki a hatásukat. Ilyen táplálék lehet a szóján kívül még az alma, a cseresznye, körte, a répa, a hagyma, a fokhagyma, az édeskömény, a lencse, a bab, a csicseriborsó és a lenmag, valamint a teljes kiőrlésű gabonák. Ha segíteni szeretnél a szervezetednek a klimax tüneteinek enyhítésében, fogyassz rendszeresen ilyen zöldségeket és gyümölcsöket! Ezeket ráadásul a menopauza után is érdemes nagyobb mennyiségben magadhoz venned a csontritkulás elkerülése miatt.

Forrás: hazipatika.hu, 168ora.hu,

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...