2016.06.23. 17:12:23 10517 274

Válasszunk naptejet! De hogyan?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A napvédelem rendkívül fontos, és nem szabad elhanyagolni, akkor sem, ha csak egy városi sétára készülünk, hiszen ilyenkor még könnyebben leéghetünk, éppen hanyagságunk miatt. És kis szeretne pipacspirosra égett bőrrel hazatérni egy szimpla kávézásból…, amit természetesen a kávézó teraszán fogyasztottatok el, mert olyan jó idő volt.

Leégés: fontos a naptej használat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Leégés: fontos a naptej használat

Számít a bőr tónusa

Ha alapvetően fehér a bőröd, akkor magas faktorszámú naptejet válassz, különösen az első napozások alkalmára. Akár a 40-es faktor sem túlzás, sőt az 50-es sem. Aztán később csökkentheted a faktorszámot, de 30-nál alább ne menj! A barnább bőrűek is vigyázzanak magukra, első napozások alkalmával válasszanak 30-as faktort, majd később csökkentsék 20-asra. A kreol bőrűeknek a 10-es, 15-ös faktorszámú naptej is elegendő lehet, de ők is védekezzenek a nap elleni, hiszen hiába nem ég le a bőrük, a káros sugarak ellen nekik is védekezni kell. Igaz, ritkán égnek le, de velük is előfordulhat.

Olyan naptejet válassz, ami UVA és UVB védelemmel is rendelkezik!

Nem elég egyszer használni

Ha már a napon vagy, és ott kened be magad, azzal szinte semmit nem érsz. A legtöbb naptejen szerepel az az utasítás, miszerint a napozás előtt 30 perccel alkalmazzuk az első réteget. Ha az egész napot vízparton töltjük, akkor napjában többször is pótoljuk a krémezést. Hiába vízálló a krém, fürdés után érdemes bekenni magunkat és partnerünket is.

A faktorszám lényegében arra utal, hogy mennyi időt tölthetünk vele biztonságosan a napon, szóval mindenképpen újra kell használnod, ha el akarod kerülni a legégést egy egész napos strandolás során, egyszer nem elég.

Ráadásul a naptejekkel sem szabad délelőtt 11 és délután 4 óra között a tűző napon tartózkodni, mivel ekkor a legmagasabb az UV sugárzás. Ilyenkor húzódjunk az árnyékba, sziesztázzunk, ebédeljünk, pihenjünk.

Érzékeny bőr

A bőr típusunkra is legyünk figyelemmel, amikor naptejet választunk, hiszen lehet, hogy egy olcsóbb fajtával rontunk a bőrünk állapotán. Az arcra lehet kapni külön erre a célra való, kímélő naptejet, ami kisebb tubusban van, s általában magasabb faktorszámú (min. 30). Ezt akár sétákra is magunkkal vihetjük.

Gyerekek és napozás

A kicsikre is figyeljünk, hogy az említett kritikus időszakban ne a napon pancsizzanak. Naptejek közül direkt, az ő részükre fejlesztett gyermek naptejet válasszunk, magas faktorszámmal. A nap során gyakran kenegessük őket. A legkisebbeket vékony öltözékkel is óvjuk.

A szemünk is érzékeny

Ne feledkezzünk el a szemünk védelméről sem, használjunk megfelelő védelemmel ellátott napszemüveget, szalmakalapot. 400 nm védelemig válasszunk szemüveget, ez már az UVA és UVB sugárzástól is véd. A karcokkal vigyázzunk, hiszen ezeken a helyeken nem fog jó védelmet biztosítani napszemüveg.  

Forrás: webbeteg.hu, bhc.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...