2016.11.23. 11:00:00 10579 348

Útmutató mini lomtalanításhoz a konyhában az ünnepek előtt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A konyha és a lakás közös helyiségei kritikusak tudnak lenni ebben az időszakban. Ráadásul, ha itt rendetlenség van, akkor nem érezzük magunkat olyan jól az otthonunkban. A limlomok csak elterelik a figyelmünket, még jobban leszívják az energiánkat. Az ünnepek előtt (és után) mindenképpen érdemes egy pici lomtalanítást végezni!

Lomtalanítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lomtalanítás

A tavaszi nagytakarítást követően még egyszer ősszel tart az ember olyan nagytakarítást, ami kifordítja a lakást mind a négy sarkából. Néha azonban elcsúszunk, és késő ősszel vagy éppen karácsony előtt kellene megvalósítani mindezt… Ilyenkor azonban kevesebb időnk és energiánk van rá, hogy megvalósítsuk a teljes nagytakarítást. Legalább a konyhát almoljuk ki!

1. Pakolj el a polcokról, pultokról!

Minden olyan dolgot, ami nem odavaló tegyél a helyére. A konyhapulton nincs helye gyógyszereknek, iratoknak, pénznek stb. Tisztítsd meg a terepet, és tartsd is rendben, hogy legyen helyed sütni-főzni. :)

2. Ürítsd ki a szekrényeket!

Nézz át minden polcot és szekrényt a konyhában, nappaliban, melyek azok a dolgok, amelyek elengedhetetlenek a hétköznapokhoz, és mi az, amit tulajdonképpen nem is használtok és felesleges. Legyen rá időd, hogy eltávolítsd azokat az edényeket, gépeket, funkció nélküli csetreszeket, ami csak növeli a zsúfoltság és a rendetlenség érzetét. Ezeket add el vagy add neki valakinek, ami olyan, azt pedig ne sajnáld, dobd ki!

3. Gondold újra a konyha elrendezését!

Amikor beköltöztetek, vagy elrendezted a szekrények és polcok tartalmát, még nem feltétlenül a praktikusságot tarthattad szem előtt. A konyha legfontosabb három pontja a hűtő, a mosogató és a tűzhely, mindent ezekhez viszonyítva rendezz el.

A poharaknak és bögréknek a mosogató és/vagy hűtő közelében a legjobb. A kávés csészék a kávéfőző vagy a tűzhely közelében legyenek. Az evőeszközök, merőkanalak, fakanalak, szűrők stb. elhelyezése a tűzhely mellett a legjobb.

A fűszereknek a tűzhely közelében a helyük.

Az edények, serpenyők szintén a tűzhelyhez legközelebb eső szekrénybe kerüljenek.

4. Rendszerező elemek

Néhány okos rendszerezővel minden a helyére kerülhet és ott is maradhat. A fiókokban az evőeszköztartó, a vízszintes elválasztó elemek, egy-két kampó és tálca, esetleg egy-egy körbe fogatható tálca csodákra képes.

5. Ne őrizgesd az újságokat!

A mai világban szinte semmi értelme újságokat megőrizni, mivel gyakorlatilag mindent megtalálunk az interneten. Ha egyszer elkezded stócokba rakni a magazinokat, napi- és heti lapokat, akkor soha nem lesz megállás. El kell hogy keserítsünk: ha az a célod, hogy egy-egy cikket majd később elővegyél, újra elolvass, esetleg recepteket őrizgetsz így, semmi értelme, mert tuti, hogy nem fogod megtalálni, de legalábbis értékes perceket vesztegetsz el a kereséssel… Bocsi. Ha mégis van, amit megőriznél, kategorizáld, esetleg jelöld be az oldalt, és írd fel, hogy mi van ott.

6. A spájz se maradjon ki!

Aminek a minőségében kételkedsz, azt dobd ki… Amiből több fel van bontva, azt tedd egy helyre, aminek már alig van az alján, azt használd fel a következő főzés alkalmával, és így tovább.

7. A szakácskönyveket is átválogathatod

Vannak olyan szakácskönyvek, amiket soha ki sem nyitottunk, ezeket adjuk neki valakinek, vagy ajánljuk fel egy könyvtárnak.

A többi helyiségre is ráférne egy kis rendszerezés? Ebben a cikkben minden szobára jut egy jó ötlet előtte-utána képekkel>>

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...