2015.01.26. 14:35:14 13447 92

Ültessünk aloe verát és használjuk is a csodanövényünket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha szeretnéd, hogy mindig kéznél legyen az aloe vera, ez az értékes gyógynövény, akkor jól teszed, ha egy cserépben nevelgetsz egyet otthon. Égési sérülések, vágások, konyhai és háztartási balesetek, eleven gyerekek tele friss sebekkel? Nem gond, ha van otthon aloe verád. Tudtad, hogy cserépben is tarthatod, és cseppet sem kényes?

Aloe vera cserépben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aloe vera cserépben

Az aloe vera, mint szobanövény

Persze mindenannyian tudjuk, hogy az aloe vera nem egyszerű szobanövény, hanem egy gyakorta használt gyógynövény. Kis-Ázsiából és Afrikából származik, éppen ezért nagyon szereti a meleg, száraz időjárást, és nem viseli jól a fagyokat. Télen tartsuk egy világos szobában, ahol biztosan elegendő fényhez jut. Mint szobanövény, az előnyére írandó, hogy jól viseli a szárazságot, akár több hónapig is elédegél locsolás nélkül. A legjobb, ha mindig megvárod, hogy a föld felső rétege teljesen száraz legyen, és csak ekkor locsold meg. Kb. hetente ideális.

Nyáron a kertben vagy az erkélyen is tartható, de 5 fok alatt már ne maradjon kint, vidd napos, meleg helyre. Az aktív időszakában (tavasztól őszig) kaktuszok és pozsgásoknak való tápoldattal locsolhatod. Esőtől és tűző napfénytől védett helyen tartsd!

Aloe verát a cserépbe!

Ha termeszteni szeretnéd, akkor magról és szétültetéssel is szaporíthatod.

Tőzeg és homok keveréke szükséges a virágföldbe (van, aki agyagot is javasol), ha magként szeretnéd elültetni. 25 fok és magas páratartalmú levegő az ideális a csíráztatásához. Több vetőmagot érdemes elvetni, hogy biztosan legyen növénykénk, ha több kel ki, akkor sincs gond, csak szét kell ültetni őket, amikor elérik a 3-5 cm-es magasságot. Naponta locsolgassuk őket, de később elég heti egyszer öntözni.

Ha hajtásokról szaporítanád, azt is megteheted. Vágj le egy firss hajtást az anyanövényről! Két napig tartsd közvetlen napfénytől védve, hogy beszáradhasson a vágás helye, majd 1 rész homok és 2 rész komposzt keverékbe ültesd el. Öntözd gyakran pár hétig, majd utána heti egyszer.

Az aloe verát itthon tehát csak cserépben lehet termeszteni. Sajnos tudnod kell, hogy a cserepes változat ritkán virágzik, így narancsos, pirosas vagy sárgás virágaival valószínűleg nem fog megörvendeztetni az aloe verád.

Az aloe vera használata, mint gyógynövény

Ha az otthon termesztett aloe verádat szeretnéd használni is, akkor arra az 5 éves növények alsó levelei a legalkalmasabbak, ugyanis ezekben található annyi gél, amivel már kezdeni is lehet valamit. Ha levágod a levelet egy-két napig hűtőben is tárolhatod, a vágott oldallal lefelé, hogy elzárd a zselé útját. Az aloe vera gélhez úgy tudsz a legkönnyebben hozzájutni, ha a levél tüskéit eltávolítod, majd hosszában ketté vágod és egy kávéskanállal kikapargatod.

A friss aloe vera azonban irritáló hatású lehet, így gyerekek hígítva alkalmazzák, terhes nők pedig egyáltalán ne!

Az aloe verából számtalan gyógykészítményt csinálnak, melyeknek általában a következő előnyöket tulajdonítják:

Külsőleg:

  • elősegíti a sebgyógyulást
  • égés és bőrbetegségek esetén is gyógyír lehet
  • táplálja és hidratálja a bőrt
  • segíti a sejtmegújulást
  • fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású
  • Antibakteriális, antivirális
  • Gombaellenes

Belsőleg:

  • étvágytalanság esetén fokozhatja az étvágyat
  • Segíti az emésztést
  • bélrendszeri panaszok, székrekedés esetén ajánlott
  • Antibakteriális, antivirális és gomba ellenes hatása is kiaknázható

Forrás: kertvarazsmagazin.hu, timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Gumis lepedő gond? Így hajtogasd!

Üdvözlünk a "Gumis lepedők hajtogatási fesztiválján"! Igen, jól hallottad, azért gyűltünk ma össze, hogy megünnepeljük a világ legádázabb sportágát: a gumis lepedők hajtogatását! Tudjuk, hogy sokan nem gondolják ezt olyan komoly tevékenységnek, mint mondjuk a hegymászást vagy a sakkot, de hidd el, a gumis lepedő hajtogatása legalább akkora kihívást tartogat, mint az említett sportok gyakorlása. Némi rutint igényel, de ha egyszer megtanulja az ember, könnyen és gyorsan elvégezhető.