2014.05.30. 18:00:00 3564 16

Ukrán válság - Újabb EBESZ-megfigyelők tűntek el Kelet-Ukrajnában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti: Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelői missziója csütörtök este óta nem tud kapcsolatba lépni a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében dolgozó egyik csoportjával - hozta nyilvánosságra a küldöttség pénteken Facebook-oldalán.

A közlemény szerint a megfigyelői csoport négy főből és egy ukrán tolmácsból áll. Két autóval utaztak, amikor fegyveresek szeparatisták feltartóztatták őket a Luhanszktól mintegy 100 kilométerre lévő Szeverodonyeck városában.

A szakadárok ugyanakkor pénteken azt állították, hogy elengedték a négy EBESZ-megfigyelőt. Olekszij Csmilenko, a luhanszki "népi front" vezetője az orosz Interfax hírügynökségnek elismerte, hogy előző nap valóban feltartóztatták a megfigyelőket, és Luhanszkba vitték őket.

"Miután bebizonyosodott, hogy valóban nemzetközi megfigyelők, és nem provokációk szervezésével foglalkoznak, figyelmeztettük őket: többet ne utazzanak szükséges iratok és kísérő nélkül" - mondta Csmilenko. Kijelentette, hogy a megfigyelők már szabadok.

Előző nap a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "luhanszki népköztársaságának" sajtosztálya azt közölte, hogy a megfigyelőket nem foglyul ejtették, hanem csak a "kijárási tilalom miatt nem engedték ki" őket. Az EBESZ-nek közben még egy megfigyelői csoportja van fogságban a szomszédos Donyeck megyében. A szintén négyfős, Donyeckben dolgozó csoporttal még május 26-án vesztették el a kapcsolatot. Az ukrán külügyminisztérium előző nap közzétette, hogy értesülésük szerint a svájci, dán, észt és török megfigyelő életben van.

Csütörtökön egyébként Jeffrey Feltman, az ENSZ-főtitkár helyettese arról számolt be, hogy szabadon engedték az EBESZ egy harmadik, néhány órán át fogságban tartott tizenegy fős csoportját, akiket szerdán tartóztattak fel a szakadárok Donyeck megyében.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...