2014.06.02. 08:25:51 6383 53

Újabb ok a boldogságra: az eper
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A boltok polcain már pár hete kapható az évszak egyik legínycsiklandozóbb gyümölcse, az eper. Mindenkinek megvan a kedvenc módszere arra, hogy hogyan jó az epret fogyasztani. Magában, tejszínhabbal, csokiba mártva, joghurttal, pezsgővel, süteménnyel, fagyival… Gyakorlatilag végtelen lehet a lista. Mi most néhány desszertötlettel ajándékozunk meg Titeket! Pár hétig még biztosan jó áron kapható az eper, spájzoljunk be most!

Földi eper - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Földi eper

Finom és egészséges is

Amellett, hogy az epernek isteni íze van, jó, ha tudjuk, hogy számtalan pozitív élettani hatással is bír szervezetünkre. Fenol tartalma révén szívünk és érrendszerünk működését segíti, továbbá megvéd a környezet káros hatásaitól. Sőt, a rendszeres eperfogyasztók immunrendszere bizonyítottan erősebb is, ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően megelőzi a sejtek oxidációját, védi szerkezetüket.

Egyik kiváló C-vitamin forrásunk is lehet ez az isteni gyümölcs, és mangán tartalma sem elhanyagolható. Jó hír, hogy ha diétázol, akkor sem kell lemondanod a finomságról, hiszen magas rost- és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, bátran beépítheted az étrendedbe.

Nemcsak belülről, kívülről is fakadó szépség

A fent írtak után nem is csoda, hogy a szépség- és divatipar is felfedezte magának. Számos kozmetikai termék alapanyaga, sőt, otthoni kis „boszikonyhákban” is hasznosíthatjuk, hiszen erősíti a bőr kötőszöveteit és kisimítja ráncainkat.

Mivel az eper nemcsak finom, hanem egyértelműen vidám gyümölcs is, nem meglepő, hogy a nagyobb divatmárkák is felfedezték már maguknak. Találkozhattunk vele már pénztárcákon, gyűrűként, fülbevalóként, pólón, felsőrészen motívumként, kulcstartóként és még számtalan módon.

De mégiscsak megenni a legjobb! Mi most néhány desszertötlettel ajándékozunk meg Titeket!

Epres-túrós pite – mi is kipróbáltuk

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg xillit
  • Vaníliarúd
  • 1 tojás
  • 20 dkg zabliszt
  • 1 teáskanál citromlé
  • Fél csomag sütőpor/szódabikarbóna

A töltelékhez: - 10 dkg xillit - 50 dkg sovány túró - 1 tojássárgája - vaníliarúd

A tetejére:

  • 40 dkg eper
  • kevés őrölt fahéj
  • 1 csomag zselatin
  • 1 teáskanál citromhéj reszelék

Elkészítés:

A tésztához írt hozzávalókat kézzel összedolgozzuk, majd fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket: az ehhez írt összetevőket a túróval elkeverjük. Az eper egyik felét összeturmixoljuk, majd a citromhéjat és a fahéjat beletesszük.

Egy tortaformát (esetleg kisebb méretű tepsit) vajjal kikenünk, meglisztezzük, ebben szétnyomkodjuk a tésztát, melyet utána villával megszurkálunk. Erre megy a túrós töltelék, majd az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és körülbelül 20 percig sütjük. Ha elkészült, a sütőből kivéve ráöntjük az epres turmixot (nem baj, ha hagyjuk kicsit hűlni), a maradék eperrel jól megpakoljuk, majd ráöntjük az előzőleg elkészített zselatint. Hűtőbe rakva hagyjuk, hogy a zselatin megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

Forrás: YourBody magazin, VI. évfolyam, 2014./I szám

*Aki először használja a fent írt összetevőket (zabpehelyliszt, xillit, esetleg nyírfacukor), figyeljen azok egyéb (pl. hashajtó) hatására is. *

Vaníliás-joghurtos hab eperszósszal

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 150 ml tej (1,5 %)
  • Fél csomag vaníliás pudingpor (főzés nélküli)
  • 150 gramm zsírszegény joghurt
  • 350 gramm eper (lehet mélyhűtött, de a legjobb a friss)ű
  • 1 teáskanál édesítő
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • Mentalevél a díszítéshez

Elkészítés:

A tejet egy fagyasztásra is alkalmas edénybe töltjük és min. fél órára a fagyasztóba tesszük, amíg egy picit át nem fagy. Figyelem: arra figyeljünk, hogy az edényben, miután a tejet beleöntöttük, még elegendő hely maradjon, mert a tej mennyisége a folyamat végére megháromszorozódik és még az összetevők is belekerülnek.

Az édesítőt a joghurttal összekeverjük. A tejet a fagyasztóból kivesszük, és kézi keverővel felhabosítjuk, amíg a megfelelő mennyiségű és állagú nem lesz. A masszának nem kell olyan keménynek lenni, mint például a tejszínnek vagy a tojásfehérjének, de fontos, hogy kanállal jól osztható legyen. A pudingport és az édesített joghurtot kézi keverővel a tejhez adjuk és még egy kicsit a fagyasztóba tesszük. Közben megpucoljuk az epreket, 4 részre vágjuk őket és egy tálban összepürésítjük. Az eperpürét felforraljuk, belehintjük a keményítőt és habverővel jól elkeverjük, amíg a szósz be nem sűrűsödik.

A tejhabot a fagyasztóból kivéve még egyszer kicsit felverjük és desszertpoharakba töltjük, az eperszószt ráöntjük és mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.