2016.10.05. 09:00:38 30624 352

Új divat a konyhában – a tépett hús!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fantasztikusan puhára sült húsok, amit egészben teszünk a sütőbe, de ici-pici cafatokra szedve kerül a tányérunkra a köret mellé, salátával vagy szendvics formájában. Ez a pulled pork/chicken azaz a tépett sertés vagy csirke vagy bármilyen tépett hús. Isteni, és igazán változatosan tálalhatjuk!

Tépett sertés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tépett sertés

Azért szeretem ezt az elkészítési módot, mert igazán puha húsok kerülhetnek a vendégek elé, az a kézzel hozzá sem kell nyúlni fajta, ami úgy olvad a szádban mint a vaj. Ráadásul egészben teheted a sütőbe, így az előkészítésével nem kell sokat foglalkozni, egyben fűszerezheted, stb., mégsem kell attól tartanod, hogy a végén esetleg a hús nagy része íztelen marad, mert a legvégén a csontról lefejtett húst valamilyen szószba vagy a pecsenyezsírba beleforgatjuk. A „tépés” sem különösebben időigényes, hiszen a lassú sütés során olyan vajpuha lesz az egész, hogy szinte szétesik.

Beszerezhetünk hústépő villát is, amivel még könnyebb dolgunk lesz. Gyakorlatilag bármilyen szaftosabb húsfélét választhatsz hozzá, és a fűszerezést is variálhatod, mi most kétféle receptötletet osztunk meg veled. Egy sertést és egy csirkét.

A széttépett húst többféleképpen is tálalhatjuk, belekerülhet pitába, tortilla tekercsbe, hamburger zsemlébe, de rizzsel, burgonyával, salátával, káposztasalátával vagy akár kölessel, hajdinával stb. is köríthetjük. Nagyon izgalmas ételeket készíthetünk!

Tépett csirkecomb fűszervajjal

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb
  • bors
  • Saját készítésű fűszervaj: 10 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, chili paprika, frissen őrölt színes bors, késhegynyi őrölt kömény, majoránna.
Tépett csirkeTépett csirke

Elkészítés:

Először is sózzuk be a csirkecombokat jó alaposan, majd borsozzuk is. A puha vajat keverjük ki a fűszerekkel. A chilit, a petrezselymet és a fokhagymát előtte vágjuk nagyon apróra. Alaposan dörzsöljük be vele a csirkecombokat, tegyünk a bőr alá is belőle.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra és egy fedett jénaiban vagy alufóliával fedett tepsiben egy óra alatt süssük készre a combokat. Nem kell pirítani, kivéve, ha a bőrét szívesen fogyasztanánk úgy. :) Amikor elkészült a csontról lefejtjük a húst, és alaposan beleforgatjuk a vajba és a kisült húslébe, így még ízletesebb és szaftosabb lesz az egész. Biztosan nem lesz száraz!

Tépett sertés szendvicsTépett sertés szendvics

Tépett sertéslapocka

Hozzávalók:

  • 2 kg csont nélküli vagy 3 kg csontos sertéslapocka
  • só, bors
  • 1-2 kiskanál Cayenne bors
  • fél liter húsalaplé
  • fél liter sör
  • fél fej fokhagyma (5-6 gerezd)
  • 2 babérlevél
  • zsír vagy olaj

Elkészítés:

A sertéshúst lassú sütéssel fogjuk elkészíteni, ezért 3-4 óra sütési időre készülj! Sózzuk be a húst alaposan, és borsozzuk is meg. Egy serpenyőben süssük elő mindegyik oldalát, míg szép kérget nem kapunk. Kb. 2-3 percig oldalanként. Ezután tegyük egy pataki tálba, de egy mélyebb tepsi is jó lehet, ha le tudjuk takarni. A serpenyőt öntsük fel a húsalaplével és a sörrel, amikor összeforrt, öntsük rá a húsra, tegyük mellé a babérlevelet és a fokhagyma gerezdeket. Tegyük a 150 fokra előmelegített sütőbe, és min. 3 órán keresztül pároljuk. Sütés közben forgassuk meg, és locsoljuk a lével. Ellenőrizzük, hogy elérte-e a kívánt puhaságot. Kicsit piríthatunk rajta. Egy kis pihentetés után szálakra bontjuk.

Ha több szaftot szeretnél, akkor a összekevered a levével, ha kevesebbet, akkor egy tálra szeded a hús, és csak annyi szafttal locsolgatod meg, amennyivel szeretnéd. Ízlés kérdése. :)

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.