2015.02.12. 12:23:46 6261 130

Tűzszünet a szomszédban - végre megállapodtak Minszkben!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szerda estétől majdnem 17 órán át tartottak a béketárgyalások Fehéroroszország fővárosában, Minszkben a kelet-ukrajnai helyzet rendezéséről. Csütörtök reggel aztán bejelentették: a főbb kérdésekben sikerült megállapodni, vasárnaptól tűzszünet lép életbe.

Vlagyimir Putyin | Fotó: wikimedia.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vlagyimir Putyin | Fotó: wikimedia.org

A Minszkben zajló, maratoni tárgyalások után csütörtök délelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette: február 15-én, vasárnap nulla órától tűzszünet lép életbe Kelet-Ukrajnában. „Nem volt életem legjobb éjszakája, de sikerült megegyeznünk, és most ez a legfontosabb. A tárgyalás azért húzódott ilyen sokáig, mert Kijev nem akart megállapodni a szakadárokkal. Ennek a jövőben meg kell változnia” – idézte Putyint az RT News, az orosz állami tévé angol nyelvű hírportálja.

„Megállapodtunk a főbb kérdésekben” – mondta Petro Porosenko ukrán elnök is a helyszínen várakozó újságíróknak. François Hollande francia elnök pedig úgy fogalmazott: „komoly megállapodás” született, de nem mindenben értettek egyet a tárgyaló felek. Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy „most van egy halvány reményünk”, de még komoly akadályok állnak előttük. „Nincsenek illúzióink. Még nagyon-nagyon sok munka szükséges. Mindazonáltal reális esély van arra, hogy a dolgok jobbra forduljanak”. Minszkben egész éjjel folytak a szerdán megkezdett tárgyalások az úgynevezett normandiai négyek, vagyis Angela Merkel, François Hollande, Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko közt a kelet-ukrajnai tűzszünetről és rendezésről. Reggel még ellentmondásos hírek érkeztek: a felek állítólag „hatalmas előrelépést”, más hírek szerint viszont Putyin elfogadhatatlan feltételeket támasztott, illetve a szakadárok sem akarták aláírni a megállapodást.

A megállapodás értelmében mindkét félnek vissza kell vonnia erőit a frontvonalról, a lázadóknak a tavaly szeptember 19-i állásaikba kell visszavonulniuk. Fontos eleme az egyezménynek, hogy a tűzszünet után megkezdik a nehézfegyverek visszavonását: a száz milliméternél nagyobb tüzérséget 50, a rakétavetőket 70, a legnehezebb, Tocska típusú rakétarendszereket 100 kilométerre kell visszavonni. A fegyverek kivonására 14 áll rendelkezése.

A felek „mindenkit mindenkire” alapon biztosítják a konfliktusban túszul ejtett és törvénytelenül fogva tartott foglyaikat - egyebek között ez áll az ukrán válság rendezéséről csütörtökön aláírt minszki megállapodásokban - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. A fogolycsere folyamatának legkésőbb a nehézfegyverek visszavonását követő ötödik nap be kell fejeződnie.

Porosenko azt is bejelentette, hogy az orosz féllel megállapodtak Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő rövid időn belül történő szabadon engedéséről. Szavcsenko tavaly nyáron esett az oroszbarát donyecki szakadárok fogságába, akik átadták őt az orosz hatóságoknak. Moszkva orosz újságírók halálában való közreműködéssel vádolta Szavcsenkót.

A megállapodás előirányozza azt is, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakasz felett. Ez a folyamat a helyhatósági választások megtartása után veszi kezdetét, és a jövő év végéig tart - idézte az Interfax hírügynökség Porosenkót.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...