2016.02.20. 08:41:34 12290 349

Turbolya – A gyógynövény, amit az ízéért (is) szeretünk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Míg nálunk vadon terem, addig Franciaországban, mint kedvelt fűszernövényt, termesztik is. Az ókori rómaiak nem csak az „íze kedvéért” szerették, hanem mint gyógynövényt is nagyra tartották. Leveleit látva erősen a sárgarépára hajaz, illatát az ánizshoz hasonlítják. De egy biztos: turbolya csak egy van!

Turbolya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Turbolya

Honnan?

Annyi bizonyos, hogy a Kaukázus környékéről származik, és a perzsák, egyiptomiak, görögök, rómaiak is szerették.

Miért?

Habár a XVII. századig gyógynövényként nem számoltak vele, sokan, sokféle okból használták a turbolyát. Míg a görögök (pitypanggal és zsázsával keverve) arcuk fiatalítására alkalmas tonikot készítettek belőle, addig a rómaiak memóriájuk javulását remélték tőle. A középkorban turbolyával kívánták felvenni a harcot a pestis ellen.

Mi van benne?

Olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a vas, kálium, magnézium, kalcium, foszfor, réz, cink és a szelén. Vitaminok közül pedig A-, B-, C-vitaminban bővelkedik.

Mire használták?

Olyan bajok ellen alkalmazták, főként a népgyógyászat, mint a kötőhártya-gyulladás, magas vérnyomás, trombózis, de a ráncok kialakulását megakadályozó csodaszerként is számon tartották. De a memóriára, rosszkedvre gyakorolt pozitív hatásában is hittek. De javították vele az emésztést, használták görcsoldó, vízhajtó, vesekő elleni hatását. De „orvosságnak” bizonyult ödéma, köszvény, ekcéma és tályog ellen.

Miért jó nekünk most?

Ami ebben a náthás időben a leghasznosabb, hogy a megfázás tüneteit is enyhítheti. Akár régen, úgy most is kihasználják gyomorerősítő hatását, megszűnteti a pocak fájdalmát, de vértisztítóként is alkalmazzák. Az emésztőszervi bajok mellett jó a légzőszervek, a vese, a hólyag megbetegedései ellen is. Arcfiatalító hatása annyiban maradt meg, hogy bőrünk tonizálásában is segít. Kezelhetőek vele zúzódások, pattanások, az ekcémás bőr, véraláfutás.

És a konyhában?

Akár frissen szedve (kora tavaszi zsenge hajtásait érdemes begyűjteni), akár szárított formában vásárolva jó salátának, levesekbe szórva, raguk, szószok, hal- és tojásételek, szárnyasból készült ételek, gombából, krumpliból, borsóból előállított fogások ízesítésére, de a szendvicsek is feldobhatóak vele. Sőt, ha spenótot készítesz, abba is szórhatsz egy keveset!

Forrás: mindmegette.hu, egeszsegtukor.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...