2016.10.15. 17:13:47 8318 251

Túl a „Hogy vagy?”-on – Így is kérdezhetsz a gyerektől
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár az én gyerkőcöm még messze van attól, hogy akár csak egy-egy szóval, nemhogy egy mondattal válaszoljon, azért a „Mit álmodtál?”, „Hogy aludtál?” kérdéseket minden nap felteszem neki. A válasz azért rendszerint meg érkezik egy-egy hangosabb gügyögés vagy óriási mosoly formájában.

Anya és lánya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Anya és lánya

Tudom, az időt nem szabad és nem is kell sürgetni, és egy gyerek mellett hipp-hopp, repülnek a napok, hetek, hónapok, évek, de azért kíváncsi vagyok, milyen lesz, ha az óvodából, iskolából hazafelé örömittasan meséli el egy-egy napját. És ha változatos választ várok, változatos kérdéseket kell feltennem.

Váltogass!

Persze, az ember próbálja feldobni a „Hogy vagy?”-ot, néha becsúszik egy-egy „Milyen volt a napod?” vagy „Mit csináltál?” is. De meglehet – a legőszintébb érdeklődésünk ellenére - egy idő után nem csak a kérdések lesznek ugyanazok, hanem az arra érkező válaszok is. Jó, ha olyan kérdéseket is felteszünk a legifjabbaknak, amire kicsit hosszabban kell válaszolniuk, fantáziájuk, gondolkodásuk, szókincsük is fejlődik ez által. De hogyan tehetnénk változatossá ezt a már-már „napi rutint”?

Mondjuk így!

Mi volt ma az ebéd?

Egyszerű kérdés, de néha elég érdekes válaszok születhetnek, amin aztán együtt mosolyoghattok hazáig (vagy még évek múlva is). Van például olyan gyerkőc, aki a színéről nevezett el egy-egy ételt. (Jelen!:-)) Nálunk azóta is elég gyakran van „narancssárga” leves.:-)

Mi újat tanultál ma?

Lehet ez az új „infó” az iskolai tananyaggal kapcsolatos, de vonatkozhat a kérdés az élet „leckéire” is. Érdekes válaszok születhetnek.:-)

Mit tanultál ma a barátaidtól?

Újra a tanulás, de itt már egészen egyértelmű, hogy nem az iskolai tanulnivalóra gondolunk. Érdekes megfigyelni, hogy a gyerekek mit tartanak fontos „leckének” kis életük alakulásával kapcsolatban.

Milyen játékokat játszottatok ma?

Ez inkább az ovis korosztály kérdése lesz.:-) Édesek a csivitelő hangon előadott sztorik.:-)

Mire vagy a legbüszkébb a mai napon?

Komoly, jóéjt-puszi előtti kérdés a nagyobbacska gyerkőcöknek.

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...