2014.04.20. 12:02:53 4154 19

Tudjuk, mit csinálsz jövő hétvégén - BUDAPEST100
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Dreher Sörgyár, Astoria szálló, Le Meridien, sertéshizlalda, Óbudai Gázgyár, a Barátok közt háza - mind 1914-ben épült. Idén összesen 16 intézmény és még 43 lakóház csatlakozott a százéves házakat ünneplő programsorozathoz. Április 26-ra és 27-re ne csinálj sok programot, jön a negyedik Budapest100!Ez a város megérdemli.

A barátok közt ház | Forrás: panoramio.com/ - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A barátok közt ház | Forrás: panoramio.com/

Pontosan mit?

A Budapest100 egy kétnapos esemény, a neve sok mindent elárul: a főváros idén százéves épületeivel foglalkozik. A lakóközösségekben – már ahol egyáltalán létezik – mindenkinek megvan a maga özvegy Vérné Emíliája vagy a rendes figurája a gangról. A Budapest100-ban azt is szeretjük, hogy a programdömping mellett foglalkozik a házak lakóival, képes összehozni őket. Lakógyűléseket szerveznek, a házakban élőket aktívan bevonják egy hosszabb folyamat során.

Az mit jelent?

Önkéntesek, lokálpatrióták és az épületekben élők, dolgozók szervezik a programokat a maguktól csatlakozó házakban, intézményekben.

Milyeneket?

Házbejárást, pikniket, koncertet, sétát, slam poetryt, kiállítást, bolhapiacot, színházat, gyerekprogramot, kertészkedést, előadást, vetítést, fröccsözést, biciklizést. Ilyesmit. A programok nagy részéhez nem kell regisztrálni, de több séta már betelt. A csatlakozó épületeket ingyen lehet látogatni.

Az egész városban lesznek programok?

Igen. Az I.-től a XIV. kerületig mindenhol vannak csatlakozó házak, ezeken kívül még a XIX. és a XXII. kerületbe lehet menni Budapest100-as programra.

Budapest100Budapest100

Na és mit emelnénk ki?

A korábban említettek mellett például az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium épületét, a Sas-hegy lábánál a Petőfi Sándor laktanyát, Zuglóban a Radnóti-gyakorlógimnáziumot, a csillagos házakat, a Ferenciek tere 11-et a Katona előadásaival, a Dózsa György út 102.-t kertészkedéssel és Esti Kornél-koncerttel, a Baross utca 100.-at lakáskiállítással és mesevetítéssel a százéves diafilm kapcsán. De annyi minden van még. Például záróbuli 27-én este a Hátsó Kapuban. Ezen a linken elérhető mind az összes program. A programfüzeteket a szervezők szétdobálták a városban, a VII. kerületben például szinte elkerülhetetlenek.

Kik szervezik a Budapest100-at?

Az indító az OSA Archívum, a projektgazda a KÉK- Kortárs Építészeti Központ. A Budapest100-ban kutatók is dolgoznak, az önkénteseket pedig a zónakoordinátorok fogják össze.

Srácok ugrálnak a ház tetején - BP100 2013

Hogy ment ez eddig?

2011 áprilisában ötven épülettel és intézménnyel indult a projekt, amire akkor 16 ezren mentek el. A házakat be lehetett járni, megújultak épületrészek. 2012-ben spontán jelentkeztek házak, végül összesen hatvan épület csatlakozott. Tavaly több mint 18 ezren mentek el a programokra, 15 intézmény és 25 lakóház vett részt, és külön nosztalgia villamosok is furikáztak a városban.

Miben más a 2014-es Budapest100?

Idén lehet például szakmázni a Budapesti Műszaki Egyetem építészkarának diákjaival, készülnek városszociológiai kutatások, tematikus túrák, az épületeket összekötő játékok.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...