2014.05.10. 15:12:12 5381 21

Traffipax régen és most: eloszlatjuk a tévhiteket
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindenki által ismert a traffipaxok látványa az út szélén, a kevésbé szerencsések bírságot is kaphattak már a masináknak köszönhetően. Több különféle tévhit terjedt már el ezekkel az eszközökkel kapcsolatosan, elég csak a kilencvenes évekre gondolni, amikor néhányan azt hitték, hogy a visszapillantó tükörre akasztott CD lemez majd eltéríti a lézersugarakat. Mivel a gyorshajtás elleni harc jegyében számolni kell az egyre újabb eszközök elterjedésével ezért érdemes megismerni a sebességmérés hátterét.

Amerikában így mérik be a gyorshajtókat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Amerikában így mérik be a gyorshajtókat

Radardetektor

Az első a radardetektor volt, a kezdetleges eszközök még parabola antenna nagyságúak voltak, ötszáz méterről észlelhetőek voltak jellegzetes formájukról, de csak 50-80 méteren belül mértek, ezzel minden autós elégedett is volt. A technika fejlődése miatt egyre kisebb készülékeket fejlesztettek ki, legújabbak egy kézben elférnek már.

A radar alkalmazásának nagy hátránya, hogy két párhuzamos gépjárműre irányítva nem lehetett biztosan megállapítani, ki volt aki tényleg gyorsan hajtott, bár ezt a fejlett technika már a legtöbb esetben ki tudja küszöbölni. Ugyanakkor a radaros traffipax alkalmas arra, hogy egy teljes kocsisort végigfényképezzen, ezért az útszélére telepített traffipaxok legtöbbje ma is radar alapú. Fontos még, hogy a radartechnikával mérő eszközök hatótávolsága legtöbbször száz méter alatti.

Lézerdetektor

Magyarországon a lézeres sebességmérés legelterjedtebb, mivel a lézersugár visszaverődési idejéből számított sebesség rendkívül pontos, és kis keresztmetszetű lézernyaláb miatt a célba vett gépjármű jól azonosítható, még akkor is ha vele párhuzamosan másik jármű is halad. Maga a lézernyaláb több száz méteren is csak minimálisan nyílik szét, ezért van az, hogy a modern eszközök 1500-1800 méteres hatótávolsággal bírnak. Ezek már arra is képesek, hogy a lézerrel beazonosított járművet addig tartsák a memóriában, amíg a kamera hatótávolságába nem ér, és közben folyamatosan fényképeznek.

A kamra ugyanis csak 100 méter alatt készít használható fényképet, ezért vannak olyan felvételek ahol az első pár fényképen a rendszám még elmosódva látható, de a sebességet már megmérte az eszköz, majd amikor már az autó rendszáma is fényképezhető, a jármű már a megengedett sebességgel halad. Ilyen esetben, ha nem vették le a lézert a mérés alatt, akkor az egész fényképsorozat egy mérésnek számít, a bírság kiszabható. Hiába kezd el tehát a pórul járt autós fékezni a traffi észlelésekor, ha a mérés kezdetekor már gyorsan ment.

Optikai szenzor

Maga az eszköz általában két háromlábú állványon elhelyezett készülékből áll. Optikai módszerrel azonosítja a járművet, majd az egységnyi út megtételéhez szükséges idő alapján számítja ki a sebességet. Mivel jelet nem bocsát ki magából, semmilyen eszközzel sem érzékelhető. Használata Magyarországon nem elterjedt, ugyanakkor a szakértők hatalmas jövőt jósolnak neki, teljesen automatikus működése és észlelhetetlensége miatt.

Dr. Vizi András

Forrás: Jogszerviz

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Baleset? Internetes csalás? Fizetési meghagyás? - Mire elég egy jókor jött jogi tanács?

Az életben szinte naponta történnek velünk olyan események, amikor sokat segíthet, ha tisztában vagyunk jogainkkal. Dolgozunk, utazunk, nyaralunk, vásárolunk, étterembe, színházba járunk. Amikor minden rendben van fel sem merül bennünk, hogy sokszor bizony csak a szerencsén múlik, hogy nem kerülünk nehéz helyzetbe. De a szerencse forgandó, a baj nem válogat. Ha pedig megtalál, akkor jól jöhet, ha van valaki, akire számíthatunk. - A Jog365 szakértőjének írása.

A szomszéd fűje… – indulnak a kerti munkák

Beköszöntött a tavasz, eljött a kerti munkák ­ideje. Ugyanúgy ahogy a Társasházban élők a terjengő ételszag és a felszálló cigarettafüst miatt tudnak éveken keresztül megoldhatatlannak tűnő vitákat folytatni, addig vidéken, illetve kertes házban élő szomszédok ugyanilyen megoldhatatlannak tűnő konfliktusa a fűnyírás és az egyéb zajjal járó kerti munkák.

Velem is megtörténhet? – Tömegbaleset, szállodatűz és egyéb káresetek tanulságai

Kevesebb mint három hét leforgása alatt két sokakat érintő káresemény történt. Február 25-én, vasárnap, reggel tömegbaleset történt az M7-es autópályán. A balesetben több, mint 40 autó volt részes, 18 ember sérült meg és egy ember életét vesztette. Velem ez nem történhet meg… - gondoltam. Aznap reggel valószínű ugyanezt gondolták azok is, akik a jó időt kihasználva elindultak a Balaton felé. Sokan csak Velencéig jutottak.