2014.07.29. 08:51:23 4314 13

További áldozata van a lépfenejárványnak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A lépfenejárvány július elején jelent meg először a Hortobágyon, és az oltások ellenére most egy újabb tehén pusztult el a kórokozótól. Már több szomszédos tanyán is beazonosították a fertőzést, és félő, hogy nem sikerül távol tartani az állatokat a spórával fertőzött legelőktől.

Tehén | Fotó: saawinternational.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tehén | Fotó: saawinternational.org

Tiszafüred mellett eddig négy állatállományban azonosították a lépfenefertőzést. Nemrég egy olyan gulyában is felütötte a fejét a baktérium, amelyet nem a kórokozóval fertőzött területen legeltettek.

Bár a Nagy Villongó tanya marháit a 33-as úttól délre legeltetik, így a lépfenefertőzés gócpontjaként azonosított feketeréti nádasban nem is jártak, a gulya egyik állata mégis megdöglött a kórokozótól. Pedig már a második oltását is megkapta, mielőtt elhullott.

Így kezdődött

Július elején antraxszal fertőzött, illegálisan levágott marhák húsa került Tiszafüreden az étkezőasztalokra, minek következtében nyolc embert kórházi kezelésre kellett utalni. Ezt követően a hatóságok kimondták: Tiszafüreden lépfenejárvány van. Az országos főállatorvos elrendelte a környék állatainak beoltását, a járványügyi szakemberek pedig időközben lezárták a járvány forrásaként azonosított feketeréti nádast. Az állatok elhullása mégsem állt meg.

Korábban csak három, a feketeréti nádas közvetlen közelében legelő gulyánál azonosították a fertőzést (ezek egyike volt a Nagy József tulajdonában álló City-Farm Kft., ahonnan illegális vágás útján kikerült a fertőzött hús), ám nemrég egy negyedik állományban is felbukkant a fertőzés. A Nagy Villongó tanya állatai tulajdonosuk elmondása szerint ráadásul nem is jártak a 33-as út északi oldalán, a nádas közelében. Mi több, a megelőző oltást is megkapták, annak rendje és módja szerint. A gulya egyik állata mégis elhullott, épp aznap, mikor a második oltását megkapta – gazdája pedig értetlenül áll a történek előtt.

A VS.hu megkérdezte az országos főállatorvost, hogyan fordulhatott elő, hogy a megelőző oltások ellenére is tovább terjed a lépfenefertőzés a környéken. Dr. Bognár Lajos szerint több lehetőség is felmerül:

  1. A fertőzés forrásaként azonosított terület nagyságából fakadóan azt kordonnal elzárni az állatok elől lehetetlen, így előfordulhatott, hogy egyik-másik állat áttört a lezárt legelőre is, és ott fertőződött meg a baktériumspórákkal.

  2. A tanya állatainak adott takarmány is származhatott azon telepek egyikéről, ahol korábban már azonosították a fertőzést. Ez esetben az sem kizárható, hogy újabb állat is megbetegszik az állományból, bár a második oltást követő 14-ik nappal az amúgy egészséges állatokban kialakul egy elég erős védettség.

Teljesen a vakcina sem véd

Bognár arra is figyelmeztetett, hogy az oltás sem nyújt 100 százalékos védelmet az állatoknak. A vakcinával kétszer kell beoltani a veszélyeztetett állatokat, és csak jóval a második oltást követően fejlődik ki teljesen a szervezet ellenállóképessége. Ám ha az állat például más betegség miatt egyéb antibiotikumos kezelésben részesül, vagy a szervezete ellenállóképessége gyenge, úgy előfordulhat, hogy az oltás sem segít.

A főállatorvos szerint a Nagy Villongó tanyán felbukkanó fertőzés „belefér” a járványba, főleg, mivel annak gócpontjához közel található.

Az elmúlt években csak elvétve azonosítottak egy-egy fertőzést a hazai állományban, ezért a megelőző oltás iránti kereslet folyamatosan csökkent. Így a vakcina mára kereskedelmi forgalomban már el sem érhető – tudtuk meg az országos főállatorvostól. A preventív oltáshoz a gazdák ennek ellenére is hozzáférnek, azokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) osztja szét a megyei állatorvosi hivatalok igényei alapján.

Forrás: [vs.hu](http://vs.hu/hortobagyi-lepfene-megdoglott-a-szomszed-tehene-is-0729]

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...