2015.05.12. 16:29:55 7652 212

Tovább élhetsz, ha intenzíven sportolsz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A JAMA Internal Medicine kutatása arra kereste a választ, vajon az intenzív vagy a kímélő mozgásforma hasznosabb az emberi szervezet számára. A felmérés során különböző tevékenységekre ösztönözték a résztvevőket: volt, aki versenyszerűen sportolt, mások csak hobbi szinten mozogtak.

Futás a szabadban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Futás a szabadban

Nem mindegy az intenzitás

A kutatás szerint azok az emberek, akik az edzés 30 százalékát intenzív sporttal töltötték - versenyszerűen teniszeztek, aerobikoztak vagy futottak -, hosszabb életre számíthattak, mint azok, akik ugyanilyen hosszú idő alatt szintén mozogtak ugyan, de lazább, szabadidős tevékenységeket folytattak - vagyis például házimunkát végeztek vagy hobbi szinten teniszeztek, úsztak.

A tanulmány 204 000, 45 évesnél idősebb embert követett nyomon körülbelül hat és fél éven át. Az intenzíven edző személyeknél 9-13 százalékkal csökkent a halálozás kockázata még úgy is, hogy a kutatók ellenőrzött változókat is figyelembe vettek (étrend, életkor, alkoholfogyasztás és krónikus betegségek).

Sosem késő elkezdeni

Klaus Gebel, a tanulmány szerzője elmondta, hogy az intenzív testmozgás előnyei bármely korú nőre és férfira vonatkoztak függetlenül attól, hogy mennyi időt töltöttek aktívan. Hozzátette, hogy akinek az egészségi állapota megengedi az intenzív edzéseket, bátran kezdjen neki a mozgásnak, mert jelentősen növelheti a hosszú élet esélyét.

Az intenzív testmozgás egyik lehetséges módja az ún. intervallum edzés, amely a gyors (azaz magas pulzusszámon végzett) és a lassú mozgások váltogatása, közöttük rövid pihenőkkel.

Forrás: dormeo.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában