2014.11.05. 13:14:10 24379 39

Torkoskodjunk! - Ínyenc gránátalmás receptek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy nagyon kedves volt kolléganőm kínált meg először gránátalmával még évekkel ezelőtt Budapesten. Vidéki kislányként addig élőben soha nem láttam ezt az elsőre furcsa gyümölcsöt. Azóta viszont állandó őszi vendég nálunk. Eleinte csak gyümölcsként fogyasztottuk, majd elkezdtem felfedezni, mi mindenhez használható ez a fejedelmi étel, és csodás gránátalmás receptekre bukkantam. Íme a kedvenceim!

Sült kacsamell gránátalma szósszal és körtével | Fotó: 123rf.com / Lawkeeper - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sült kacsamell gránátalma szósszal és körtével | Fotó: 123rf.com / Lawkeeper

Sült kacsamell gránátalma mártással

Ezt a fogást először egy olasz étteremben fogyasztottam, s mivel nagyon ízlett, gondoltam otthon is kipróbálom. Találtam is hozzá egy receptet, amit egészen egyszerű elkészíteni. Már többféleképpen is próbálkoztam vele, íme a tapasztalatokkal sűrített recept.

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg kacsamell
  • apróra vágott, friss rozmaring
  • frissen őrölt bors
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db gránátalma
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 db citromleve
  • (édes vörösbor, például portói vagy víz)
  • 1-2 szelet körte

Elkészítés

Mivel a kacsamell önmagában is nagyon ízletes (ha jól van elkészítve), ezért nincs szükség sok fűszerre. Kezdő lépésként vágjuk be a bőrt körülbelül 1 cm-es távolságra, egészen a húsig (azt viszont ne vágjuk meg). Ezután fordítsuk meg a kacsamellet és távolítsuk el az inakat (ha vannak), és csökkentsük a mellhez kapcsolódó zsír méretét is. :)

Készítsük el a fűszeres pácunkat: az olívaolajjal vegyítsük el a frissen őrölt borsot és a rozmaringot. A pácba belemártogatjuk a kacsamellek nem bőrös oldalát, majd kb. 30 percig állni hagyjuk lefordítva egy tányéron, hogy kissé átjárja az íz. Minél tovább pácolódik, annál jobb.

A legvégén sózzuk be a kacsát, majd helyezzük egy forró serpenyőbe először a bőrös oldallal. Nem kell külön zsiradék a kacsamell sütéséhez, hiszen elég zsíros, viszont ügyeljünk arra, hogy kellőképpen kis hőmérsékleten süssük a, hogy elegendő zsír tudjon kiolvadni a bőréből.

Mikor a bőr aranybarnára sült és már majdnem ropogósnak tűnik, fordítsuk meg a kacsát és süssük a másik oldalt is, de csak amíg kissé megpörkölődik. 1-2 perc után helyezzük át egy tepsibe (alul a húsos, felül a bőrös oldal), öntsük rá a kisült zsírt, és 180 fokos sütőben folytassuk az elkészítését. Kb. 8-10 perc alatt ropogósra sül. Aki a lassú sütés híve, az süsse kb. 100 fokos sütőben 45 percig a kacsát, a végén pirítsd 5 percig, ha szükséges.

Így készítsd el a szószt!

Közben elkészíthetjük a gránátalma szószunkat. Ehhez használjunk egy másik serpenyőt, amelybe először a cukor kerül. Miután megolvadt, jöhet bele a gránátalma (segítség a gránátalma hámozásához itt és egy teljes citrom leve. Néhányszor megkeverjük, s látni fogjuk, hogy mikor kezd sziruposodni a cukor, ekkor hozzáadhatunk még egy kis vizet, amivel összeforraljuk.

Van egy másik módszer is a szósz elkészítéséhez, ami számomra pikánsabb végeredményt produkált. Ehhez azt a serpenyőt fogjuk használni, amelyben a kacsa megsült. A serpenyőt visszarakjuk a tűzre, és a benne található finom pörcanyagokat feloldjuk egy kis portói borral (1 dl). Ha az nincs otthon, akkor helyettesíthetjük másfajta vörösborral is. Ezután helyezzük bele a körte szeleteket és a gránátalma szemeket (a felét facsarhatjuk is) és egy fél citrom levét. Pár perces forralás után besűrűsödik és miután elkészült, a felszeletelt kacsamellekre locsoljuk.

Köretnek krokettet ajánlunk.

Fetás saláta gránátalmával

Hozzávalók

  • 300 g feta
  • 1 citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • rukolla, bébi spenót és még egy fajta zöld saláta, amit szeretsz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 gránátalma

Elkészítése

Először a fetasajtot kockázzuk fel, majd ráfacsarjuk a citromot, s az összetört fokhagymával is megszórjuk. Összekeverjük és 3 órán keresztül pácoljuk.

A salátaleveleket egy nagy tálba tesszük s meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.

A fetasajtot még jobban szétmorzsoljuk és az egész tetejére hintjük, erre jönnek a gránátalma szemek. Azonnal tálalható. Egy-két szelet pirítóssal kiadós előétel vagy sült húsok mellé salátaként is fogyasztható.

(A recept forrása a BBC.)

Gránátalma tippek

  1. A gránátalma íze jól illik a különböző sült húsokhoz, így a gránátalma szószt pulyka- és libasült mellé is ajánljuk.

  2. Kiváló sültek, saláták és desszertek dekorációjához is.

  3. Amikor szezonja van zöldség- és gyümölcssalátákban is ott a helye.

  4. Csokoládé és vanília puding tetejére hinthetjük a gránátalma magokat, így egy egyszerű desszertből is királynői édességet varázsolhatunk.

  5. Használhatod pitékben és sütemény krémekben is.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...