2016.10.01. 17:48:12 15317 342

Törés? Zúzódás? Rándulás? Ficam? A válasz: fekete nadálytő
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A természet patikájában sokféle gyógynövény áll rendelkezésünkre, hogy mindennapi vagy akár egyszer-egyszer fellépő nyavalyáinkat gyógyíthassuk velük. Kiütésre, gyulladásra, fájdalomra – szinte mindenre van gyógyír. Hát miért pont ne a ficamra, zúzódásra, törésre ne lenne természetes megoldás?

Fekete nadálytő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fekete nadálytő

Van is, a fekete nadálytőből készült krém sokat enyhíthet a fent írt sérülések enyhítésében.

Hol, mikor és mely részét érdemes gyűjteni?

Leginkább a nedves helyeket kedveli, így megtalálható víz- és árokpartok, nedves rétek közelében, de az erdőszéli területeket is igen kedveli. Mind levele, mind gyökere gyűjthető, ám különböző időpontokban. Szúrós szőrökkel borított, érdes levele júniustól augusztusig gyűjthető. Az ujjnyi vastagságú, nagyjából arasznyi hosszúsággal bíró, gyöktörzsből eredő gyökerének begyűjtését már tavasszal érdemes elkezdeni. Ősszel a gyűjtögetés folytatható, ám ilyenkor ügyeljünk arra, hogy csak olyan gyökereket szedjünk ki a földből, amelyek még nem hajtottak virágos szárat. Nyálkás, húsos, kívül fénylő fekete, belül fehér, szagtalan, ám émelyítő ízű gyökérzete könnyen törhető.

Milyen hatóanyagokat tartalmaz?

Főként gyökere gyógyító erejét használják, de levele is tartalmaz alkaloidát, kolint, cseranyagot és glikozidot. Gyökerében illóolaj, gyanta, gumi, különböző cukrok, nyálka, inulin, cserzőanyag, kolin, aszparagin és glikozidok találhatóak. Ezeken felül alkaloidák is, ám fő hatóanyaga az allontoin, melynek a regenerációs folyamatokban van fontos szerepe.

Mire jó?

Az, hogy szinte mindenre, kicsit túlzás, de a majdnem mindenre válasz már egész helytálló. Már népies neve is sokat elárul róla: forrasztófű. Húzódások, ficamok, zúzódások, rándulások, köszvény, lábszárfekély, aranyér, felfekvések gyógyulását segíthetik elő a fekete nadálytőből készült krémek, pakolások. Ha össze nem is forrasztja, támogatja a törött csontok gyógyulását. A gyökeréből áztatással nyert kivonat szintén ezekben a folyamatokban segít. A fekete nadálytő péppel (melynek egyik alapanyaga a növényből készült liszt) ínhüvely-, ideg- és izomgyulladásra használható. Visszerekkel küzdők is hasznát vehetik a benne rejlő hatóanyagoknak. A körömágy gyulladásánál, a köröm leválásánál és lábgomba esetén is érdemes kipróbálni jótékony hatását. Megfelelő orvosi, illetve „szakemberi” ellenőrzés mellett belsőleg is használható légúti, emésztőrendszeri megbetegedések, bél- és gyomorfekély esetén.

Mi készülhet belőle?

Gyökere frissen és szárítva is alkalmazható. Krémként, kenőcsként, pépként, pakolásként, forrázatként, borogatásként, teaként és tinktúraként is használható. Egyéb növények olajával, mint körömvirág, borsmenta, cickafarkfű, boróka, levendula is keverhető, így fokozható a hatása.

Bánj vele óvatosan!

Ha épp áldott állapotban lennél, ne alkalmazz fekete nadálytő tartalmú készítményeket. Továbbá nyílt sebre és belsőleg való alkalmazása sem ajánlott, vagy csakis szakember felügyelete mellett, hiszen májkárosító hatással bír, illetve a vas és a B12-vitamin felszívódását is gátolhatja.

Forrás: hazipatika.hu, wikipedia.org, napidoktor.hu,

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...