2016.10.15. 08:47:05 25251 369

Töltsd meg, süsd meg! – 1 sós+1 édes töltött zsemle recept
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Irigylem azokat, akik imádnak főzni és hosszú órákat képesek elpepecselni a konyhában egy-egy hétvégi ebéd, hétközi vacsora kedvéért. Jó nekik, hiszen egyrészt van idejük, másrészt van kedvük is főzni. Nálam általában mindkét összetevő hibádzik, így a gyors, de laktató ételek mellett teszem le a voksomat.

Töltött zsemlék - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Töltött zsemlék

Ha van otthon néhány szikkadt zsemle, túró, sajt, némi maradék sonka, esetleg májkrém, meg van mentve a háziasszony becsülete, holnap finom, laktató és egyszerűen elkészíthető étel kerül majd az asztalra. Csak töltsd meg a megfáradt pékárut egy kis ezzel, meg egy kis azzal, dobd a sütőbe és már kész is a remek főétel. Íme néhány recept:

Túrós, ha édesen szereted

A párom egyszer azt mondta, ez pont olyan, mint a túrós táska. Ez igaz, csak annál jóval egyszerűbb az elkészítési módja. Mivel a receptet még gyermekkoromból mentettem át a felnőtt életembe, mennyiségeket csak nagyjából írok.:-)

Hozzávalók:

  • néhány szikkadt zsemle (én a múltkor 6 darabot használtam)

  • kb. 50-60 dkg túró

  • tej (amennyit felvesznek a zsemlék)

  • cukor

  • vaníliás cukor

  • kevés vaj

  • 1 db tojás

A zsemlék tetejét levágom, a belsejüket kiszedem, egy tálba teszem. A tejet meglangyosítom, cukorral, esetleg vaníliás cukorral is ízesítem, majd beleforgatom a kibelezett „zsömiket”. Arra azért ügyelek, hogy ne ázzanak el nagyon a zsemlék. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket. Ha megvan, a zsemlék belsejét a túróval, tojással, cukrokkal elkeverem, és ha kész, megtöltöm a keverékkel a zsemléket. Végül a „tetőket” is megáztatom a tejben és a megtöltött zsemlékre teszem. Mindegyikre mehet egy kis vaj, majd be a sütőbe, 180 ⁰C-ra, hogy szép aranybarnára süljenek. Ha vállalkozó kedvű vagy, megpróbálhatod a túrót sósan ízesíteni, akár úgy, mint a körözöttet, és ezzel megtölteni a zsemléket. Persze, ekkor ne cukros, csak sima tejbe áztasd a zsemléket. Ha egy kis sajt is kerül a tetejére, az sem baj.

Sonkás-gombás

Ha ragaszkodsz a sonka-gomba-kukorica „szentháromsághoz”, az is kerülhet bele. De ezek az összetevők mindenképpen kellenek:

  • 6 db zsemle

  • 1 db hagyma

  • 20 dkg camembert sajt

  • gomba (felszelt)

  • 1 db tojás

  • 15 dkg sonka

  • 10 dkg tejföl

  • só, bors, curry

A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kiszedjük. A sajtot, sonkát csíkokra vágjuk, a hagymát megpucoljuk, felaprítjuk. Ha konzerv gombát vettél, csepegted le, ha frissen vásároltad, mosd és pucold meg, majd vágd fel vékony szeletekre. A sajtot, sonkát, hagymát, gombát a zsemlék belsejével keverd össze, majd a tojást is vegyítsd bele. Mehet hozzá a tejföl is, majd az egészet sóval, borssal, curryvel ízesítsd. Ha kész, töltsd bele a masszát az üres zsemlékbe, mehetnek a tepsibe, majd a sütőbe, 180 ⁰C-ra. Körülbelül negyed óra alatt meg is sülnek.

Forrás: ichkoche.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.